[IS 200] Głośna praca silnika w pierwszych sekundach
- medyk
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Re: [IS 200] Głośna praca silnika w pierwszych sekundach
Hałas powstaje z prostego powodu. Jeżeli autko chwile postoi cały olej ścieka do miski olejowej. W momencie gdy odpalasz odpowiednie ciśnienie powstaje z pewnym opóźnieniem. W tym właśnie czasie wałki ze szklankami współpracują z ograniczonym smarowaniem stąd ten hałas. Moim zdaniem 2-3 sekundy po odpaleniu to trochę długo. Jeżeli wcześniej nie miałeś takiego problemu to problem jest chyba w doborze gęstości oleju lub filtrze a dokładnie jego przepustowości. Nie wiem dokładnie w którym miejscu w układzie smarowania jest filtr na zasilaniu czy na powrocie ale jeżeli on bedzie blokował przepływ oleju wtedy może powstać tak duża zwłoka.
Jeżeli zrobisz to czego się boisz osiągniesz to czego chcesz...
- czaplon
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Ok, to teraz pytanie - auto jeździło 120 tyś km nie wiadomo na jakim oleju, potem 12 tyś km na półsyntetyku 10W40.
Czy w tym momencie mogę zmienić na full syntetyk nie obawiając się o rozszczelnienie i wypłukanie nagaru?
Czy w tym momencie mogę zmienić na full syntetyk nie obawiając się o rozszczelnienie i wypłukanie nagaru?
- janasek
- Lex Master
- Model Lexusa: SC 400
10W40 jest najpopularnieszm olejem do silników w PL i chyba naodpowiedniejszym do naszego klimatu. Im gęstszy olej tym lepsze smarowanie, ale też większe opory co może zwiększyć np. zużycie paliwa. Syntetyk ma cieńszy film czyli zachodzi ryzyko że film się zerwie i będzie gorsze smarowanie. Oleje np 10W60 stosuje się w sporcie a np 5W30 w samochodach gdzie ma być np niższe zuzycie paliwa (mniejsze opory = auto bardziej ekonomiczne). Nam chyba nie chodzi do końca o ekonomie a o jak nalepsze zabezpieczenie naszego silnika przed zużyciem. Moim zdaniem możesz zmienić na np. 5W30 ale po co? Ten jest ok, wymień tylko filtr (i nie musi być originalny - miałeś pecha i pewnie jest jakaś wada produkcyjna) i mam nadzieję że będzie wszystko w porządku
Pozdro.
Pozdro.
Luxusem jadę... 

- czaplon
- Lex user
Ok, dzięki widzę że masz zdrowe podejście do tematu, bo sam zacząłem popadać w paranoje. Kupię filtr, może nawet zmienię producenta oleju i mam nadzieję że będzie gitara. Dam znać bo sam jestem ciekawy, czy faktycznie aż tylejanasek wrote:10W40 jest najpopularnieszm olejem do silników w PL i chyba naodpowiedniejszym do naszego klimatu. Im gęstszy olej tym lepsze smarowanie, ale też większe opory co może zwiększyć np. zużycie paliwa. Syntetyk ma cieńszy film czyli zachodzi ryzyko że film się zerwie i będzie gorsze smarowanie. Oleje np 10W60 stosuje się w sporcie a np 5W30 w samochodach gdzie ma być np niższe zuzycie paliwa (mniejsze opory = auto bardziej ekonomiczne). Nam chyba nie chodzi do końca o ekonomie a o jak nalepsze zabezpieczenie naszego silnika przed zużyciem. Moim zdaniem możesz zmienić na np. 5W30 ale po co? Ten jest ok, wymień tylko filtr (i nie musi być originalny - miałeś pecha i pewnie jest jakaś wada produkcyjna) i mam nadzieję że będzie wszystko w porządku
Pozdro.
zależy od głupiego filtra oleju...
- michalm320
- Lex Master
- Model Lexusa: Celica VII
Tak tak i właśnie po to producent każe lać 5W30 żeby było gorsze smarowanie. Bzdury piszesz dziecko drogie. Im gęstszy olej tym gorsze smarowanie przy rozruchu, szczególnie w naszym zimowym klimacie gdzie nierzadko jest -20 st. W kwestii filtrów to nie tylko chodzi o samo filtrowanie ale również o odpowiednie ciśnienie.janasek wrote:10W40 jest najpopularnieszm olejem do silników w PL i chyba naodpowiedniejszym do naszego klimatu. Im gęstszy olej tym lepsze smarowanie, ale też większe opory co może zwiększyć np. zużycie paliwa. Syntetyk ma cieńszy film czyli zachodzi ryzyko że film się zerwie i będzie gorsze smarowanie. Oleje np 10W60 stosuje się w sporcie a np 5W30 w samochodach gdzie ma być np niższe zuzycie paliwa (mniejsze opory = auto bardziej ekonomiczne). Nam chyba nie chodzi do końca o ekonomie a o jak nalepsze zabezpieczenie naszego silnika przed zużyciem. Moim zdaniem możesz zmienić na np. 5W30 ale po co? Ten jest ok, wymień tylko filtr (i nie musi być originalny - miałeś pecha i pewnie jest jakaś wada produkcyjna) i mam nadzieję że będzie wszystko w porządku
Pozdro.

- stachulex
- Lex Driver
- Model Lexusa: gs 300 mk1
powiem tak,wasza wiedza jest tak obszerna ze dziwie sie ze nie robicie na tym grubej kasiory
polecam stosowanie filtrow dobraj jakosci np.knecht (tylko takie stosuje) i zalewanie auta dobrym olejem.stwierdzenie ze nie warto lac drogiego oleju bo i tak go za 10 tys, km zmieniamy to poprostu jakis zart.w cala dyskusje na temat lepkosci,filmow olejowych itp. sie nie wdaje bo i tak wiecie sami najlepiej.robcie duza kase na swojej wiedzy.trzymam za was kciuki.

polecam stosowanie filtrow dobraj jakosci np.knecht (tylko takie stosuje) i zalewanie auta dobrym olejem.stwierdzenie ze nie warto lac drogiego oleju bo i tak go za 10 tys, km zmieniamy to poprostu jakis zart.w cala dyskusje na temat lepkosci,filmow olejowych itp. sie nie wdaje bo i tak wiecie sami najlepiej.robcie duza kase na swojej wiedzy.trzymam za was kciuki.

PRZEDNI NAPED JEST DLA DZIEWCZYNEK
- czaplon
- Lex user
Akurat oszczędzać na oleju nie chce i nie chciałem, nie wiem skąd to stwierdzenie. Już wiem że Castrol wypada średnio - więc będzie zmiana, pewnie w Motula pójdę bo sporo ludzi korzysta i jest zadowolona. Kwestia czy po przejechaniu już 12t km na 10W40 można go z powrotem zalać fullsytentykiemstachulex wrote:powiem tak,wasza wiedza jest tak obszerna ze dziwie sie ze nie robicie na tym grubej kasiory![]()
- stachulex
- Lex Driver
- Model Lexusa: gs 300 mk1
lej syntetyka motula albo liqui moly(zalewam chlopakom i sa zadowoleni bardzo).a jakiej marki filtr masz teraz zalozony?czaplon wrote:Akurat oszczędzać na oleju nie chce i nie chciałem, nie wiem skąd to stwierdzenie. Już wiem że Castrol wypada średnio - więc będzie zmiana, pewnie w Motula pójdę bo sporo ludzi korzysta i jest zadowolona. Kwestia czy po przejechaniu już 12t km na 10W40 można go z powrotem zalać fullsytentykiemstachulex wrote:powiem tak,wasza wiedza jest tak obszerna ze dziwie sie ze nie robicie na tym grubej kasiory![]()

PRZEDNI NAPED JEST DLA DZIEWCZYNEK
-
- Lex Master
- Model Lexusa: Avensis t25 1,8 aut, rx300 2gen.
jesli AMO serwis zakladalo swoj filtr to na bank orginał
- akira
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300 w najszybszym kolorze ;)
Daj znać czy wymiana filtra coś zmieniła, przyznam, że zaciekawił mnie temat. Sam zalewam półsyntetyk (już dwa razy ), autko ma najechane 250tys. i żadnych problemów nie zauważyłem, oleju nic nie bierze, po dopaleniu na zimnym również jest ok i jeździ normalnie jak na moje oko (nie mam porównania z innym IS) Aha kontrolka również mi gaśnie po ok 3 sek. Ale może czujnik ciśnienia jest gdzieś na końcu układu i dostaje ciśnienie jako ostatni??? To chyba nie jest głupie