Nowy Lexus ES 2026

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
Post Reply
Tomasz76
Lex Driver
Model Lexusa: NX350h Omotenashi, ES300h

Re: Nowy Lexus ES 2026

Post by Tomasz76 »

270 kilometrów to trochę za mało. Do jeżdżenia po Polsce myślę, że wystarczyłoby mi 400 i na to też liczę. Pierwsze jazdy testowe i szkolenia dealerzy mają mieć w sierpniu. Wtedy będzie można coś więcej powiedzieć o nowym ES. Zamawiać auta będzie można w październiku podczas premier.
qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Post by qubokurek »

Średnio to wygląda niestety... O ile z zewnątrz bryła może się podobać, choć przód za bardzo przypomina Camry, o tyle w środku pachnie chińczykiem premium. Nie zakładałbym, że kolejna generacja ES będzie lepsza niż obecna. To myślenie życzeniowe. Przykład RX powinien dać nam do myślenia! Tam też naturalną sprawą powinien być progres na każdej płaszczyźnie względem poprzedniej generacji, a jak wyszło każdy widzi i może przeczytać na forum. Jeśli nowy ES 350H AWD będzie o 11 cm wyższy i będzie ważył 1920kg (znalezione w sieci), to spalanie w terenie zabudowanym i jego okolicach będzie niewiele wyższe niż w obecnej generacji, o co nie trudno również w RX 350h... Niestety spalanie RX na s`kach i autostradach jest już o co najmniej 2-3 litry wyższe niż w ES i obawiam się, że w nowym ES będzie podobnie... Fizyki nie oszukają. Już za rok, będziemy mogli zweryfikować nasze oczekiwania i teorie na jeździe próbnej :)
AdamES
Nowy lex user
Model Lexusa: ES350h

Post by AdamES »

Żadnych 400 km w trasie nie będzie chyba że będziesz jechał latem 90 km na godzinę bardzo płynnie. Jeśli marketingowo jest do 600 km to na autostradzie przy większej baterii będzie 270 km realnie a przy mniejszej baterii będzie to 200 km. Czyli zimą na jednym ładowaniu realnie nie przejdziesz trasy Warszawa - Łódź - Warszawa :-)

Przewagą Lexusa i Toyoty jest napęd hybrydowy. Jeśli chodzi o elektryki na dziś Toyota i Lexus nie mają nic extra do zaoferowania a realnie odstają bardzo od konkurencji czy to Tesla czy VW jeśli chodzi o zasięgi.

Co do spalania nowego ES w trasie obawiam się, że z uwagi na niską moc (tylko 200 koni), wyższe auto 11 cm, prawie 2 tony wagi to mimo 6 generacji hybrydy spalanie będzie 2 litry w trasie na autostradzie więcej od obecnego ES. Pytanie też czy nie będzie głośniej jak będzie wyższy i cięższy.

To będzie niszowe auto, następca Lexusa LS które będzie konkurować z BMW 7 czy S klasą.

Według mnie nowy ES dołącza do aut z grupy Toyota o których marketingowo sporo się mówi ale realnie te auta praktycznie w Polsce się sprzedają w śladowych ilościach czyli Lexus LS, Toyota BZ4X, Toyota Mirai.

Jesli Lexus chce mieć w tym segmencie więcej klientów musi wprowadzić IS na rynek polski.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Jeśli faktycznie będzie tak mizerny zasięg, to elektryk w moim przypadku odpada. Natomiast to, że będzie to auto niszowe już mnie nie interesuje. Ma być po prostu dużo lepsze od starego ES, najlepiej pod każdym względem.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

qubokurek wrote: 24 Apr 2025, o 07:27 Średnio to wygląda niestety... O ile z zewnątrz bryła może się podobać, choć przód za bardzo przypomina Camry, o tyle w środku pachnie chińczykiem premium. Nie zakładałbym, że kolejna generacja ES będzie lepsza niż obecna. To myślenie życzeniowe. Przykład RX powinien dać nam do myślenia! Tam też naturalną sprawą powinien być progres na każdej płaszczyźnie względem poprzedniej generacji, a jak wyszło każdy widzi i może przeczytać na forum. Jeśli nowy ES 350H AWD będzie o 11 cm wyższy i będzie ważył 1920kg (znalezione w sieci), to spalanie w terenie zabudowanym i jego okolicach będzie niewiele wyższe niż w obecnej generacji, o co nie trudno również w RX 350h... Niestety spalanie RX na s`kach i autostradach jest już o co najmniej 2-3 litry wyższe niż w ES i obawiam się, że w nowym ES będzie podobnie... Fizyki nie oszukają. Już za rok, będziemy mogli zweryfikować nasze oczekiwania i teorie na jeździe próbnej :)
350H nie będzie w Europie. Będzie tylko 300H o mocy 201KM. Dziwna sprawa z tym hybrydowym silnikiem, ponieważ Lexus UX300H o pojemności silnika 2 litrów ma 199KM, a nowy ES z najnowszą generacją hybrydy o pojemności 2.5 litra ma tylko 201KM. Bardzo dziwne, że tak mało. Jak nowy ES jeździ i jak jest wykonany będę już wiedział w sierpniu, gdy dealerzy będą na szkoleniach i jazdach testowych. Oczekuję od nowego ES w porównaniu do starego lepszego wykończenia wnętrza, lepszego wyciszenia, foteli z masażem, napędu AWD i jeszcze wyższego komfortu podróżowania. Będą też zupełnie nowe multimedia. Jeśli tego nie będzie, a cena będzie dużo wyższa, to zrezygnuję z zakupu. Problem jest tylko taki, że ze względu na awaryjność innych marek nie za bardzo jest jakaś alternatywa do ES.

Lexus bije rekordy sprzedaży w Polsce. Link poniżej
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31830489 ... polak.html
qubokurek
Lex user
Model Lexusa: es300h

Post by qubokurek »

Tomasz76 wrote: 24 Apr 2025, o 08:44
qubokurek wrote: 24 Apr 2025, o 07:27 Średnio to wygląda niestety... O ile z zewnątrz bryła może się podobać, choć przód za bardzo przypomina Camry, o tyle w środku pachnie chińczykiem premium. Nie zakładałbym, że kolejna generacja ES będzie lepsza niż obecna. To myślenie życzeniowe. Przykład RX powinien dać nam do myślenia! Tam też naturalną sprawą powinien być progres na każdej płaszczyźnie względem poprzedniej generacji, a jak wyszło każdy widzi i może przeczytać na forum. Jeśli nowy ES 350H AWD będzie o 11 cm wyższy i będzie ważył 1920kg (znalezione w sieci), to spalanie w terenie zabudowanym i jego okolicach będzie niewiele wyższe niż w obecnej generacji, o co nie trudno również w RX 350h... Niestety spalanie RX na s`kach i autostradach jest już o co najmniej 2-3 litry wyższe niż w ES i obawiam się, że w nowym ES będzie podobnie... Fizyki nie oszukają. Już za rok, będziemy mogli zweryfikować nasze oczekiwania i teorie na jeździe próbnej :)
350H nie będzie w Europie. Będzie tylko 300H o mocy 201KM. Dziwna sprawa z tym hybrydowym silnikiem, ponieważ Lexus UX300H o pojemności silnika 2 litrów ma 199KM, a nowy ES z najnowszą generacją hybrydy o pojemności 2.5 litra ma tylko 201KM. Bardzo dziwne, że tak mało. Jak nowy ES jeździ i jak jest wykonany będę już wiedział w sierpniu, gdy dealerzy będą na szkoleniach i jazdach testowych. Oczekuję od nowego ES w porównaniu do starego lepszego wykończenia wnętrza, lepszego wyciszenia, foteli z masażem, napędu AWD i jeszcze wyższego komfortu podróżowania. Będą też zupełnie nowe multimedia. Jeśli tego nie będzie, a cena będzie dużo wyższa, to zrezygnuję z zakupu. Problem jest tylko taki, że ze względu na awaryjność innych marek nie za bardzo jest jakaś alternatywa do ES.

Lexus bije rekordy sprzedaży w Polsce. Link poniżej
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31830489 ... polak.html
Ja mam informację z Lexusa, że obie wersje hybrydowe będą dostępne w Polsce. Jeśli byłaby tylko słabsza wersja, to dla mnie ta decyzja jest kompletnie niezrozumiała! Abstrahując od wyglądu, jakości wnętrza, wyposażenia czy wyciszenia - będzie to krok w złym kierunku. Mniej mocy w większym i cięższym aucie? Rozumiem taki silnik jako opcję, ale nie jedyny napęd nieelektryczny. Już dzisiaj część klientów narzeka na brak mocniejszych silników spalinowych. Cena będzie minimum 20% wyższa - to też sprzedawcy w Lexusie już dzisiaj nieoficjalnie przyznają. Jeśli Twoje oczekiwania co do poprawy wyposażenia i jakości miałyby się sprawdzić, to należy oczekiwać dużo większego wzrostu cen, niż zakładane 20%. Moim zdaniem cennikowo nowy ES będzie na poziomie RX, co zepchnie ten model w Europie na peryferia sprzedaży.
settlerk
Lex user
Model Lexusa: ES

Post by settlerk »

Zatem trzeba czekać do pierwszego liftu! A tak to jestem ciekawy świateł, gadżetów bezpieczenstwa (czy wszystkie z LS się pojawią) no i fajnie, że jest masaż. Nowe multimedia moga byc rowniez ciekawe. A buda sie opatrzy i ludkowie sie przyzwyczaja bo taki jest po prostu trend. Pastelowy kolor co biega z shanghaju to pod Chinczykow - lubia takie barwy :D

ps. No i oczywiscie AWD bedzie, ale przyznam, narazie szalu nie ma, moze to sie zmienic jak juz beda w PL i bedzie mozna sie nim przejechac.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

@qubokurek - jestem w stanie zapłacić te 20% więcej byle tylko nowy ES był pod każdym względem lepszy od obecnego modelu. Już dowiedziałem się nieoficjalnie, że pomimo trochę mniejszej mocy (201KM zamiast 218KM) nowy ES wcale ma nie być wolniejszy od obecnego modelu. Szykują się bardzo duże zmiany w napędzie 6 generacji hybrydy. Ma być lżejsza bateria i wyższy moment obrotowy. Trzeba poczekać do sierpnia. Wtedy okaże się, jak nowy ES jeździ.

@settlerk - o wygląd zewnętrzny nie boję się w ogóle. Uważam, że na żywo nowy ES będzie wyglądał jeszcze lepiej niż na filmach.
AdamES
Nowy lex user
Model Lexusa: ES350h

Post by AdamES »

Artykul pisany pod Lexusa bardzo wybiórczo. Nie ma co się hasłem sugerować.

Lexus był i jest marka nr 4 lub 5 premium w Polsce. Coś tam sprzedaz % im rośnie ale reszta rynku też idzie ładnie do góry.

Co do hybrydy jak już było pisane 201 koni. Mniej niż obecna Camry..

Co do bezawaryjności polecam na forach poczytać jak się akumulatory np psuje. To jest rzecz psuje się jak każda inna. Elektryki się nie psują np.
Tomasz76
Lex Driver

Post by Tomasz76 »

Nie muszę czytać na forach o Lexusach, ponieważ wolę zawsze przekonać się osobiście, jak jest naprawdę z awaryjnością. Po przesiadce 3 lata temu z niemieckich samochodów na Lexusy jestem z floty bardzo zadowolony. Za kilka dni odbieram nową Corollę. Też jestem ciekawy tego auta. Jeszcze nigdy nie miałem w firmie tak bezawaryjnych samochodów. Pod tym względem Lexus nie ma sobie równych. Równie dobrze mógłbym pozostać przy obecnym ES, bo to fajny samochód. Chcę jednak spróbować czegoś nowego, a nowy ES będzie się do tego nadawał idealnie.
Post Reply

Return to “Lexus ES”