Cześć. Od miesiąca mam przyjemność poruszać się ES w wersji prestige.
Od jakiegoś czasu zauważyłem odgłosy z przedniego zawieszenia lub układu hamulcowego. Zazwyczaj zaczyna się to w momencie wolnej jazdy w korku i przy zatrzymywaniu się pojazdu. Czasami jest tak, że też coś oddaje w pedał od hamulców.
Również można poczuć głuche pykanie zawieszenia przy jeździe po gruntowej nawierzchni.
Auto ma przejechane 2.5 tys. km. Żadnej dziury czy krawężnika nie zaliczyłem. Co to może być?
Ogólnie autem jestem zadowolony. Ale, niestety, nie udało nam się z żoną w pełni ogarnąć Multimedia. Nie rozumiem o co chodzi w wyborze profili w ustawieniach multimedia. Gdyż wybór profili jest bezużyteczny. Po zarejestrowaniu dwóch różnych kont Lexus Link+ auto można dodać tylko do jednego konta. Więc, jeśli chcemy zarządzać autem za pomocą dwóch różnych kont (telefonów komórkowych), to tego nie da się zrobić. W momencie dodania auta do nowego konta, zostaje ono usunięte z poprzedniego. Dodatkowo, przy dodaniu dwóch kont do Multimedia, system często nie potrafił zalogować się prawidłowo i odpalał konto Gościa, co powodowało wyświetlanie zatwierdzenia warunków użytkowania Multimedia.
Na razie, wykasowaliśmy drugie konto z Multimedia. Zaczęliśmy korzystać z jednego konta Lexus Link+ dla obu telefonów (z CarPlay). Teraz auto zawsze się loguje na to konto

i ew. trzeba wybrać w ustawieniach Bluetooth odpowiedni telefon, jeśli jest taka potrzeba, jak jedziemy razem.
Auto też nie potrafi wykryć kierowcy po kluczyku i odpowiednio ustawić fotele, lusterka i ew. inne ustawienia.
Jakość Radio FM w przypadku Mark Levinson jest dziwna. Jak by grało w trybie mono. Ale czasami radio może się przełączyć na transmisje internetową (w tunelu w Wawie lub na parkingu podziemnym centrum handlowego). Wtedy jakość dźwięku jest zdecydowanie lepsza. Coś w stylu DAB.
Nie rozumiem dlaczego ustawienia Equalizer dostępne są z poziomu Radio FM. nie udało się mi odnaleźć tego w ogólnych ustawieniach multimedia...
Nie można wpisać adresu do Google Maps w trakcie jazdy z poziomu wyświetlacza Multimedia.
Sygnał niezapiętych tylnych pasów chyba się da wyłączyć za pomocą jakiegoś adaptera OBD.. Przynajmniej widziałem to w Carista.
No i ten wkurzający dźwięk o przekroczeniu limitu prędkości, który nie da się wyłączyć na stałe...