Lexus ES model 2024

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu ES
BladyMW
Lex user
Model Lexusa: ES

Re: Lexus ES model 2024

Post by BladyMW »

pss wrote: 23 Oct 2024, o 13:31Odpowiadając, a6 quattro będzie lepsze i jak weźmiesz wersje benzynową to nie powinieneś oglądać aso.

No to mnie rozbawiłeś z tym "nie powinieneś oglądać ASO" ;) Do przebiegu 150k nie powinieneś a później to już loteria. Albo będzie brał litr oleju na 5000km albo nie - a od tego zależy, czy wyłożysz na podstawowy remont od 20k PLN w górę. O osprzęcie i elektronice nie wspominam, bo też potrafią dać w kość. Jako właściciel dwóch nowych aut z sIlnikami TSF i TFSI z grupy VAG, a także mając możliwość obserwowania przygód z 4 innymi, również nowymi, to wniosek jest taki, że te silniki są dobre tylko dla pierwszego właściciela i/lub do końca gwarancji. Nadmienię tylko, że wedle procedur serwisowych VAG pobór oleju w ilości 1.5L na 1000 km jest czymś dopuszczalnym i nie podlega naprawie gwarancyjnej. W Lexusie bodajże jest to trzykrotnie mniej ;) 

Natomiast jeśli chodzi o demonizowanie przedniego napędu i konieczność stosowania 4x4 na podmiejskich drogach to podpowiem, że tu najczęściej potrzebna jest dobra opona i odrobina wyobraźni. Obstawiam, że więcej jak 70% aut w Polsce nie ma napędu 4x4 i zimą nikt ich w garażu nie trzyma w obawie przed śniegiem  :fiu: 

ledziu
Lex Master
Model Lexusa: gs

Post by ledziu »

pss wrote: 23 Oct 2024, o 13:31 Odpowiadając, a6 quattro będzie lepsze i jak weźmiesz wersje benzynową to nie powinieneś oglądać aso.

Dosyć odważna teoria :-) szczególnie jak ktoś chce zostać dłużej niż gwarancja :-)

S0meth1ng
Nowy lex user
Model Lexusa: ES300h

Post by S0meth1ng »

Cześć. Od miesiąca mam przyjemność poruszać się ES w wersji prestige.
Od jakiegoś czasu zauważyłem odgłosy z przedniego zawieszenia lub układu hamulcowego. Zazwyczaj zaczyna się to w momencie wolnej jazdy w korku i przy zatrzymywaniu się pojazdu. Czasami jest tak, że też coś oddaje w pedał od hamulców.
Również można poczuć głuche pykanie zawieszenia przy jeździe po gruntowej nawierzchni.

Auto ma przejechane 2.5 tys. km. Żadnej dziury czy krawężnika nie zaliczyłem. Co to może być?

Ogólnie autem jestem zadowolony. Ale, niestety, nie udało nam się z żoną w pełni ogarnąć Multimedia. Nie rozumiem o co chodzi w wyborze profili w ustawieniach multimedia. Gdyż wybór profili jest bezużyteczny. Po zarejestrowaniu dwóch różnych kont Lexus Link+ auto można dodać tylko do jednego konta. Więc, jeśli chcemy zarządzać autem za pomocą dwóch różnych kont (telefonów komórkowych), to tego nie da się zrobić. W momencie dodania auta do nowego konta, zostaje ono usunięte z poprzedniego. Dodatkowo, przy dodaniu dwóch kont do Multimedia, system często nie potrafił zalogować się prawidłowo i odpalał konto Gościa, co powodowało wyświetlanie zatwierdzenia warunków użytkowania Multimedia.

Na razie, wykasowaliśmy drugie konto z Multimedia. Zaczęliśmy korzystać z jednego konta Lexus Link+ dla obu telefonów (z CarPlay). Teraz auto zawsze się loguje na to konto :) i ew. trzeba wybrać w ustawieniach Bluetooth odpowiedni telefon, jeśli jest taka potrzeba, jak jedziemy razem.

Auto też nie potrafi wykryć kierowcy po kluczyku i odpowiednio ustawić fotele, lusterka i ew. inne ustawienia.

Jakość Radio FM w przypadku Mark Levinson jest dziwna. Jak by grało w trybie mono. Ale czasami radio może się przełączyć na transmisje internetową (w tunelu w Wawie lub na parkingu podziemnym centrum handlowego). Wtedy jakość dźwięku jest zdecydowanie lepsza. Coś w stylu DAB.

Nie rozumiem dlaczego ustawienia Equalizer dostępne są z poziomu Radio FM. nie udało się mi odnaleźć tego w ogólnych ustawieniach multimedia...

Nie można wpisać adresu do Google Maps w trakcie jazdy z poziomu wyświetlacza Multimedia.

Sygnał niezapiętych tylnych pasów chyba się da wyłączyć za pomocą jakiegoś adaptera OBD.. Przynajmniej widziałem to w Carista.

No i ten wkurzający dźwięk o przekroczeniu limitu prędkości, który nie da się wyłączyć na stałe...
liquid8p
Administrator
Model Lexusa: RC

Post by liquid8p »

Co do jakości odtwarzanego dźwięku FM, to u mnie jest podobnie. Toyota Yaris z 2011 roku ma lepszą jakość FM.
Polecam nie słuchać radia, tylko puszczać muzykę z innych źródeł.
a3 8p >>> a5 8t >>> rc300...
S0meth1ng
Nowy lex user

Post by S0meth1ng »

Ale jak już przejdzie na radio internetowe ( nie mylić z DAB), to jakość jest super. Tylko nie wiem jak Lexus decyduje kiedy to zrobic. Niestety w ustawieniach mozna ustawic Auto lub Recznie. I wlasnie to Auto dziala bardzo slabo...

Problem z dzwiekami w zawieszeniu przednim rozwiazany. Pojechalem do ASO, bo coraz czesciej pojawialy sie te objawy. Po szybkiej przejazdzce mechanik stwierdzil, ze chyba wie o co chodzi. No i na podnosniku to sie potwierdzilo. Male kamyki z drogi gruntowej zasypanej zwirem przedostaly sie do przednich wahaczy i powodowaly te dzwieki. Po przedmuchaniu wahaczy :D wszystko wrocilo do normy.
S0meth1ng
Nowy lex user

Post by S0meth1ng »

Ogolnie, jak by Lexus dopracowal pewne momenty, to auto jest bardzo dobre.

Mozliwosc wylaczenia na stale komunikatu dzwiekowego o przekroczeniu predkosci
Automatyczne podgrzewanie bocznych lusterek tak jak to jest w Audi/VW i t.d.
Spryskiwacz tylnej kamery
Nie przelaczanie ekranu multimedia do jasnej szaty gdy nie chcesz odpalac silnika wieczorem, jak stoisz na parkingu na przyklad. W sumie to same zachowanie ekranu jest podczas jazdy w dzien ale kiedy swiatla mijania sa wlaczane. Ekran potrafi sie przelaczyc i razic w oczy. Na chwile obecna skonfigurowalem Multimedia tak aby zawsze byla ciemna szata graficzna..

Poprawienie jakosci obrazkow/grafiki na wyswietlaczu kierowcy.. Bo szczerze, wyglada to bardzo dziwnie.. Jakos wszystko jest rozmazane..
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

O jakim komunikat dźwiękowy po przekroczeniu prędkości piszesz? Ja u siebie nic takiego nie mam, tylko grafika z prędkością w czerwonej obwódce.
Rozmazane obrazki na wyświetlaczu kierowcy - też nie zauważyłem. Może to subiektywne, przesiadłem się z passata gdzie grafik żadnych nie było.

Co mnie zastanawia - mam wersję Omo i gdzieś czytałem że ma fotochromatyczne lusterka zewnętrzne. I ja bym głowę dał że mój nie ma. Wewnętrzne się ściemnia, a zewnętrzne nie.
Tak samo jak nie mogę znaleźć ustawienia żeby lusterka opuszczały się w dół na wstecznym. Nie żebym tego potrzebował ale też wydaje mi się że czytałem o tym a nie znalazłem i mnie gryzie od środka :)
S0meth1ng
Nowy lex user

Post by S0meth1ng »

Konlin wrote: 16 Dec 2024, o 14:26 O jakim komunikat dźwiękowy po przekroczeniu prędkości piszesz? Ja u siebie nic takiego nie mam, tylko grafika z prędkością w czerwonej obwódce.
Rozmazane obrazki na wyświetlaczu kierowcy - też nie zauważyłem. Może to subiektywne, przesiadłem się z passata gdzie grafik żadnych nie było.

Co mnie zastanawia - mam wersję Omo i gdzieś czytałem że ma fotochromatyczne lusterka zewnętrzne. I ja bym głowę dał że mój nie ma. Wewnętrzne się ściemnia, a zewnętrzne nie.
Tak samo jak nie mogę znaleźć ustawienia żeby lusterka opuszczały się w dół na wstecznym. Nie żebym tego potrzebował ale też wydaje mi się że czytałem o tym a nie znalazłem i mnie gryzie od środka :)
Jak masz ES od polowy 24 roku, to piszczy zawsze. Da sie to wylaczyc tylko do nastepnego odpalenia silnika.

Zeby lusterka sie opuszczaly w dol, to musisz chyba przycisk L lub R miec wcisniety.
Konlin
Lex user
Model Lexusa: ES Omo 24

Post by Konlin »

S0meth1ng wrote: 16 Dec 2024, o 14:48 Jak masz ES od polowy 24 roku, to piszczy zawsze. Da sie to wylaczyc tylko do nastepnego odpalenia silnika.
Mam chyba z marca. Nie wiedziałem że w tym roku jeszcze coś przy nim grzebali. W takim razie cieszę się że mnie to ominęło.
S0meth1ng wrote: 16 Dec 2024, o 14:48 Zeby lusterka sie opuszczaly w dol, to musisz chyba przycisk L lub R miec wcisniety.
Dzięki, sprawdzę.
Mariuszlo
Nowy lex user
Model Lexusa: Es

Post by Mariuszlo »

Mam pytanie czy ktoś wyciszał swojego lexusa?Jeśli tak jakie to daje subiektywne efekty i czy warto?Będę zamawiał obecną generację i chciałbym po odebraniu wykonać kompleksowe wyciszenie ale jestem ciekaw opinii w tym temacie.
Post Reply

Return to “Lexus ES”