GS 450h - coś hałasuje po odpaleniu na zimnym

Post Reply
micrus
Lex user
Model Lexusa: GS 300 III gen.

Post by micrus »

Rici wrote:NIE jest to problem inwazyjny w działanie silnika ale upierdliwy dla ucha (...)

Otrzymałem też link :

http://carspecmn.com/toyota-and-lexus-v ... 2gr3gr4gr/
Ale spójrz co wynika z linka:
The problem led to enough failures that Lexus’s repair bulletin was upgraded into a full blown recall for some 3.5L direct injection engine (recall DLG).  For reasons unknown these gears were more likely to fall apart and throw debris
Image
Rici
Administrator
Model Lexusa: 3GS

Post by Rici »

Pytałam o gs300 moze w 3,5 jest większy problem
Image
d2943
Lex user
Model Lexusa: GS

Re: GS 450h - coś hałasuje po odpaleniu na zimnym

Post by d2943 »

witajcie, małe podsumowanie mojego tematu.

Sadzę że problem opisany przeze mnie jest wynikiem stosowania oleju innego niż o najwyższych normach w tym silniku.

Po zalaniu silnika olejem ori TOYOTA 5w30 problem się pomału wycisza, a sam proces odpalenia przebiega łagodniej; nie jest jeszcze "normalnie" ale o dużo lepiej.
* a zrobiłem od wymiany dopiero około 4tys km

Odwlekanie wymiany czy stosowanie olejów ze średniej półki kończy się zapewne kosztowną naprawą od której już nie ma odwrotu..

Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc!!!!
pozdr
barteg10gg
Lex user
Model Lexusa: LS 460

Post by barteg10gg »

Wierzysz ze w ten sposób naprawisz tą usterke oryginalnym olejem i z biegiem czasu bedzie lepiej? Chyba niestety nie ma na to szans.Problemem jest moim zdaniem wada konstrukcyjna tych silników(bebny vvti )czego dowodem jest występowanie tego w wiekszosci gs a pewnie sporo z nich mialo lany ori toyota olej(ktorego oryginalność zapewnia pewnie mobil lub castrol:)).drugi dowod to dobra znajomość tematu we wszystkich ASO,co tez o czyms swiadczy.
niestety - Lexusy tez maja wady,niedużo ale jednak i jak juz występuje to w w wielu sztukach
PS..wszystkie gs mk III jakie widzialem mialy zaklocenia radia przy włączonym ogrzewaniu tylnej szyby...
d2943
Lex user

Post by d2943 »

Moim zdaniem wszystko zależy od tego kiedy zareagujemy. Jeśli temat bym odpuścił i nie kombinował - remont gwarantowany. Jeśli natomiast moje działanie spowodowało to co słyszę na żywo z pod maski; to sądzę że był to ostatni dzwonek aby proces o ile nie cofnąć to na pewno złagodzić.
Jakieś złogi olejowe powstały tam gdzie nie powinny i dawały efekt braku/nie wystarczającego smarowania.
Każdy olej ma właściwości czyszczące, tak więc nie od razu dało to efekt który opisałem, ale jest znacząco odczuwalny.

* Opinie swoją wyraziłem jako użytkownik posiadający to auto z opisywanym problemem, dlatego też wydaje mi się że mogę być obiektywny w opisie sytuacji :)

Pozdrawiam
pozdr
JanB
Lex Driver

Post by JanB »

Rozumiem kolego, że nie zalałeś jednak silnika olejem 10W40 jak sugerował jeden z kolegów? Twierdzisz, że ori olej poprawił ci akustyczne odgłosy odpalania zimnego silnika. Ja wrócę do tego co oferowałem parę tygodni temu, że zaleję mój 450h bardzo dobrym olejem 5W30 bez normy A5/B5 i zobaczymy czy ucichnie mój silnik. Teraz na Valvo SynPower FE 5W30 po ok. 12 tys km przebiegu słychać to "szuranie" rozrządu podobne do Twojego (ja odpalanie swojego silnika po tygodniu stania też nagrałem) Za 3 tyg mam przegląd zobaczymy co będzie po zmianie oleju.
PS Mam satysfakcję, że zwróciłem ci uwagę na jakość oleju do tego silnika. Może przy następnej wymianie pomogłaby ci jednak płukanka? Rozważ sprawę.
Pozdrawiam
JanB
d2943
Lex user

Post by d2943 »

JanB wrote:Rozumiem kolego, że nie zalałeś jednak silnika olejem 10W40 jak sugerował jeden z kolegów? Twierdzisz, że ori olej poprawił ci akustyczne odgłosy odpalania zimnego silnika. Ja wrócę do tego co oferowałem parę tygodni temu, że zaleję mój 450h bardzo dobrym olejem 5W30 bez normy A5/B5 i zobaczymy czy ucichnie mój silnik. Teraz na Valvo SynPower FE 5W30 po ok. 12 tys km przebiegu słychać to "szuranie" rozrządu podobne do Twojego (ja odpalanie swojego silnika po tygodniu stania też nagrałem) Za 3 tyg mam przegląd zobaczymy co będzie po zmianie oleju.
PS Mam satysfakcję, że zwróciłem ci uwagę na jakość oleju do tego silnika. Może przy następnej wymianie pomogłaby ci jednak płukanka? Rozważ sprawę.
Kolego możesz poczuć satysfakcje :) :piwko:
pozdr
foka1
Lex user
Model Lexusa: GS 300

Post by foka1 »

polecam castrol magnatec 10w40 z niemiec mam w gs 300 super ciche odpalanie :szok:
GS 300 MKII 2001
micrus
Lex user
Model Lexusa: GS 300 III gen.

Post by micrus »

Zrobiło się ciepło i problem się uspokoił. To jest mocno zależne od temperatur.

Ten cud miód ori olej toyoty to oczywiście jedna z popularnych marek, z którą akurat toyota ma umowę. Zresztą różnice między takimi samymi olejami (5w-30) różnych producentów są symboliczne, drobne ułamki procentów. Bez wpływu na bębny.

Tak więc bez obaw - kilka dni po 10 stopni temperatury i problem wróci. Czyli jakoś tak we wrześniu - październiku. Wady fabrycznej zmianą producenta oleju nie wyeliminujesz.
Image
d2943
Lex user

Re:

Post by d2943 »

..
Last edited by d2943 on 13 Dec 2015, o 13:32, edited 1 time in total.
pozdr
Post Reply

Return to “GS mk3 2005-2012”