Wskazania na komputerze, a realne spalanie gazu
- michalWro
- Lex Driver
- Model Lexusa: LS430
- Kontakt:
Wskazania na komputerze, a realne spalanie gazu
Cześć,
mam pytanie co do wskazań spalania na komputerze.
Czy przy jeździe na LPG, wskazania są realne? Bo spotkałem się z informacją, że komputer pokazuje, ile przy danej jeździe auto spaliłoby benzyny.
Auto to LS400 (o ile ma to jakiekolwiek znaczenie).
mam pytanie co do wskazań spalania na komputerze.
Czy przy jeździe na LPG, wskazania są realne? Bo spotkałem się z informacją, że komputer pokazuje, ile przy danej jeździe auto spaliłoby benzyny.
Auto to LS400 (o ile ma to jakiekolwiek znaczenie).
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS450h MkiV
- Kontakt:
Re: Wskazania na komputerze, a realne spalanie gazu
Witam,
Tak jak kolego napisałeś, komputer pokazuje ile przy danej jeździe auto spaliłoby benzyny, no bo niby skąd komputer pokładowy ma wiedzieć że silnik pracuje na LPG?
Zakładając ze gaz to "sekwencja", to sterownik od instalacji LPG na podstawie odczytów czasu wtrysku benzyny ustala czasy wtrysku dla LPG.
Sterownik silnika (ECU) "nie widzi" instalacji LPG i "podmiany" wtrysków benzynowych na gazowe.
Pozdrawiam,
Mariusz
Tak jak kolego napisałeś, komputer pokazuje ile przy danej jeździe auto spaliłoby benzyny, no bo niby skąd komputer pokładowy ma wiedzieć że silnik pracuje na LPG?
Zakładając ze gaz to "sekwencja", to sterownik od instalacji LPG na podstawie odczytów czasu wtrysku benzyny ustala czasy wtrysku dla LPG.
Sterownik silnika (ECU) "nie widzi" instalacji LPG i "podmiany" wtrysków benzynowych na gazowe.
Pozdrawiam,
Mariusz
- michalWro
- Lex Driver
- Kontakt:
Gaz to sekwencja.
Myślałem, że może komputer *skądś* wie, jaka dawka paliwa jest podawana.
Czyli jeśli pokazuje mi spalanie 20MPG, to benzyny spaliłby ~12l/100km [według przelicznika z http://calculator-converter.com/l_100km ... 100_km.php], a gazu pewnie z 15?
Myślałem, że może komputer *skądś* wie, jaka dawka paliwa jest podawana.
Czyli jeśli pokazuje mi spalanie 20MPG, to benzyny spaliłby ~12l/100km [według przelicznika z http://calculator-converter.com/l_100km ... 100_km.php], a gazu pewnie z 15?
-
- Lex user
- Kontakt:
Zakłada się że przy prawidłowo zestrojonej instalacji gazowej zużycie gazu nie powinno przekraczać zużycia benzyny o więcej niż 25%.
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
- Kontakt:
Żeby było ciekawiej to komputer wogóle nie wie ile auto spala realnie tylko oblicza na podstawie: ile ma w baku, ile nawtryskiwał do silnika i bazując na tych danych wyświetla dane na kompie..
Z LPG ja postępuję tak, że tankuję, resetuję licznik dzienny i wiem, że mam od 320 do 400 km do zrobienia. W okolicach 340 zaczynam rozglądać się za ulubioną siecią stacji paliwa i tyle..
Z LPG ja postępuję tak, że tankuję, resetuję licznik dzienny i wiem, że mam od 320 do 400 km do zrobienia. W okolicach 340 zaczynam rozglądać się za ulubioną siecią stacji paliwa i tyle..
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
- turkus
- Lex Driver
- Model Lexusa: is 300 SC
- Kontakt:
I tylko tak zmierzysz też realne spalanie gazu - tankujesz zbiornik gazu do pełna, zerujesz licznik km. Potem wyjeżdżasz gaz wg przepisu Mańka, tankujesz jeszcze raz, patrzysz, ile dokładnie weszło, i dzielisz l/kmmaniek_ls400 pisze:Żeby było ciekawiej to komputer wogóle nie wie ile auto spala realnie tylko oblicza na podstawie: ile ma w baku, ile nawtryskiwał do silnika i bazując na tych danych wyświetla dane na kompie..
-
- Lex user
- Kontakt:
Robię dokładnie tak samo. Wiem mniej więcej (zależy czy trasa czy zakorkowane miasto) na ile mi starcza pełna butla gazu, jak licznik dzienny zbliża się do przewidywanego limitu to tankuję LPG do pełna i resetuję licznik dzienny. A wskazania komputera pokładowego traktuję bardzo orientacyjnieZ LPG ja postępuję tak, że tankuję, resetuję licznik dzienny i wiem, że mam od 320 do 400 km do zrobienia. W okolicach 340 zaczynam rozglądać się za ulubioną siecią stacji paliwa i tyle..
Pozdrawiam,
Mariusz
- michalWro
- Lex Driver
- Kontakt:
Tak też zrobię
Dzięki za odpowiedzi.
Dzięki za odpowiedzi.