KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
- Kontakt:
KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200
KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza
Witam wszystkich piszę do Was ku przestrodze by sprawdzać luzy na sworzniu wahacza jeśli dawno nie wymienialiście wymieniałem je 2 lata temu i choć kiedyś w poście o usterkach pisałem by wymieniać je do 30 tyś nie zrobiłem tego. Przejechałem 40 i usłyszałem skrzypienie przy skręcaniu przy małej prędkości lub przy pokonywaniu dziury. Pojechałem na szarpaki i nic nie znaleźli po tygodniu miałem przegląd szarpaki (inny zakład) i nic przejechałem jeszcze z 200 km i na szczęście na skręcie przy małej prędkości wyskoczyła kula z gniazda. Sworzeń oparł się na feldze i nic się nie stało. Auto zapakowałem na lawetę widlakiem. Nie chcę myśleć co by było przy prędkości 120 i w czasie wchodzenia w zakręt. Sworznie japońskie YAM … Teraz kupiłem TRW i mam zamiar sprawdzać z wymianą oleju.
Tu podobny przypadek znaleziony na forum
Re: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu
przez pku84 » 25 mar 2011, o 10:23
Kolego sprawdź sworznie dolnego wahacza ale nie na szarpakach ani żadną brechą tylko odkręć i sprawdź ręcznie czy jest luźny. Ja w tamtym roku miałem coś takiego. Na stacji diagnostycznej zarówno na szarpakach jak i na podnośniku nie udało się zdiagnozować co to. Tydzień później wyskoczył mi sworzeń podczas jazdy więc tutaj przestrzegam nic przyjemnego.
Witam wszystkich piszę do Was ku przestrodze by sprawdzać luzy na sworzniu wahacza jeśli dawno nie wymienialiście wymieniałem je 2 lata temu i choć kiedyś w poście o usterkach pisałem by wymieniać je do 30 tyś nie zrobiłem tego. Przejechałem 40 i usłyszałem skrzypienie przy skręcaniu przy małej prędkości lub przy pokonywaniu dziury. Pojechałem na szarpaki i nic nie znaleźli po tygodniu miałem przegląd szarpaki (inny zakład) i nic przejechałem jeszcze z 200 km i na szczęście na skręcie przy małej prędkości wyskoczyła kula z gniazda. Sworzeń oparł się na feldze i nic się nie stało. Auto zapakowałem na lawetę widlakiem. Nie chcę myśleć co by było przy prędkości 120 i w czasie wchodzenia w zakręt. Sworznie japońskie YAM … Teraz kupiłem TRW i mam zamiar sprawdzać z wymianą oleju.
Tu podobny przypadek znaleziony na forum
Re: [IS 200] Denerwujące odgłosy w zawieszeniu
przez pku84 » 25 mar 2011, o 10:23
Kolego sprawdź sworznie dolnego wahacza ale nie na szarpakach ani żadną brechą tylko odkręć i sprawdź ręcznie czy jest luźny. Ja w tamtym roku miałem coś takiego. Na stacji diagnostycznej zarówno na szarpakach jak i na podnośniku nie udało się zdiagnozować co to. Tydzień później wyskoczył mi sworzeń podczas jazdy więc tutaj przestrzegam nic przyjemnego.
-
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
- Kontakt:
- maniek_ls400
- Lex Master
- Model Lexusa: W221 S500
- Kontakt:
Re: KU PRZESTRODZE Sworzeń wahacza IS 200
Wielokrotnie pisałem na forum - części z JC są do d..y. Jeśli ktoś chce naprawiać auto co pół roku, albo odpicować tanio przed sprzedażą to IC jest OK, ale do jeżdżenia samodzielnie niestety mimo cen - aso albo używka z bdb stanie. Z IC można kupić żarówki, filtr do klimatyzacji, powietrza ale już nie oleju (to oczywiście wyłącznie moja opinia).
Mariusz M.
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
Sprzedam części do LS430 2001 President Tel. 606-103-211
-
- Lex Master
- Model Lexusa: gs
- Kontakt:
Twoja sytuacja wypisz wymaluj jak moja z ISem czyli szarpaki nic nie pokazały tylko było skrzypienie a później straciłem koło i błotnik uszkodziłem
- chairles
- Lex user
- Model Lexusa: is200
- Kontakt:
u mnie dokladnie to samo, na szarpakach nic , a sworzen lewy bardzo wybity , prawy troche mniej.ledziu pisze:Twoja sytuacja wypisz wymaluj jak moja z ISem czyli szarpaki nic nie pokazały tylko było skrzypienie a później straciłem koło i błotnik uszkodziłem
-
- Lex user
- Model Lexusa: :)
- Kontakt:
trochę za bardzo uogolniles chyba... to tak jakbys napisał ze robienie zakopow w tesco jest zle, bo maja stare mlekomaniek_ls400 pisze:Wielokrotnie pisałem na forum - części z JC są do d..y. Jeśli ktoś chce naprawiać auto co pół roku, albo odpicować tanio przed sprzedażą to IC jest OK, ale do jeżdżenia samodzielnie niestety mimo cen - aso albo używka z bdb stanie. Z IC można kupić żarówki, filtr do klimatyzacji, powietrza ale już nie oleju (to oczywiście wyłącznie moja opinia).
sa produkty marek, które sa gorszej jakości niż oem, ale sa tez takie które sa takiej samej, a niekiedy lepszej jakości, w dodatku tansze. tansze nie zawsze znaczy gorsze
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200 był...
- Kontakt:
Napiszcie koledzy jakie dokładnie mieliście objawy bo sprawa wydaję się dosyć poważna...i niebezpieczna
IS sprzedany, jest Mazda 626 2.0 benzyna kombi
- chairles
- Lex user
- Model Lexusa: is200
- Kontakt:
u mnie czasem przy skrecaniu kolami na parkingu bylo slychac chrupniecie - jedyny objaw.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: is 200
- Kontakt:
Przerabialem to, tez ze tak powiem odpadlo mi kolo i zalatwilem sobie przez to blotnik ( na samym koncu strasznie skrzypialo przy skrecaniu , nie zdarzylem wrocic do domu bo wpadlem w duza dziure i sie rozlecial ;p) i najlepiej to sobie podwinduj auto i sprobuj tak jakby podniesc kolo,po prostu sprawdzac ruszajac gora dol powinienes wyczuc czy sa jakies stuki badz luzy czy nie:) ja tak sprawdzalem i to idzie wyczuc
-
- Lex user
- Model Lexusa: is200 był...
- Kontakt:
Dzięki koledzy, muszę zrobić tak jak radzicie...póki co zawieszenie jest wyjątkowo ciche i sztywne jak na 13 letnie auto, ale lepiej profilaktykę stosować;)
IS sprzedany, jest Mazda 626 2.0 benzyna kombi