Nowy Lexus ES 2026
-
- Lex Driver
- Model Lexusa: NX350h Omotenashi
Re: Nowy Lexus ES 2026
Jest już następny film. Tym razem w wykonaniu Pertyna. Tak zachwala ten samochód, że aż źle się ogląda. Nie zmienia to faktu, że auto może sporo namieszać w klasie premium.
-
- Lex user
- Model Lexusa: GS 300 Prestige LPG Prins 2008
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Mazda 6
Przy takiej ofercie za bazową wersję - taki obecny business - to czegoś typu Prestige/Omotenashi można się spodziewać w okolicy 300 tys zł. Przyznam, że też jestem pozytywnie zaskoczony. Obstawiałem raczej 330-350k. W filmie wspomnieli, że to oferta specjalna na start no ale to jest poziom obecnego Omotenashi. Najbardziej ciekawi mnie jak będzie jeździła ta 6 generacja tej hybrydy.
-
- Lex Driver
Pojawiają się kolejne filmy na YouTube. Tym razem Autowizja. Też spodziewałem się dużo wyższej ceny. W końcu to auto ma zastąpić też LS. Interesuje mnie tylko Omotenashi. Ciekawy jestem wyposażenia tej wersji. Czy będą np.kapitańskie fotele, domykane drzwi, prawdziwe drewno w środku, klejone szyby we wszystkich drzwiach. Może Lexus jakimś wyposażeniem pozytywnie zaskoczy. Cieszę się również, że nowy ES będzie wyższym autem, bo w obecnym modelu dużo mi nie brakowało, żebym głową dotykał podsufitki. Po 2 latach jeżdżenia obecnym modelem już nie mogę się doczekać przesiadki na inny(wyższy) poziom luksusu.
-
- Lex user
- Model Lexusa: ES
Czyli pewnie min. połowa tego auta będzie chińska. Koszty trzeba ciąć. Ciekawy jestem bo do budy powoli się przyzwyczajam. Mnie interesuja swiatla i wszystkie elementy bezpieczenstwa. Fotele Ottoman itp. nieistotne. Zatem zakladam ze jak nie bedzie dodatków jak w NX i LBX to Prestige tym razem styknie bo HUD pewnie bedzie od tej wersji. W LS był w każdej. Ale generalnie i tak zapewne do pierwszego liftu
Niech inni testują 

-
- Lex Driver
Z przyjemnością przetestuję i szczerze powiem co mi nie pasuje w nowym ES. Zawsze staram się obiektywnie oceniać samochód, którym jeżdżę. Tak też było w przypadku NX-ów i ES. Zbyt dużo kłamstwa, zazdrości i botów jest obecnie w necie. Nie wiadomo komu i w co wierzyć.
@MarlonRandom - jeśli chodzi o 6 generację hybrydy, to liczę przede wszystkim na jeszcze wyższą kulturę pracy niż w obecnym ES. Spalanie to wielka niewiadoma, ponieważ auto będzie wyższe, większe i chcę napęd AWD. O dynamikę jednostki się nie martwię, ponieważ z napędem AWD ma być szybciej o prawie sekundę. Z resztą już moc w starym ES jest wystarczająca.
@MarlonRandom - jeśli chodzi o 6 generację hybrydy, to liczę przede wszystkim na jeszcze wyższą kulturę pracy niż w obecnym ES. Spalanie to wielka niewiadoma, ponieważ auto będzie wyższe, większe i chcę napęd AWD. O dynamikę jednostki się nie martwię, ponieważ z napędem AWD ma być szybciej o prawie sekundę. Z resztą już moc w starym ES jest wystarczająca.
-
- Nowy lex user
- Model Lexusa: Es
Obejrzałem wszystkie opublikowane filmy i utwierdzam się w przekonaniu że dobrą decyzją było kupno obecnego modelu…może dziewiąta generacja wróci do „korzeni” bo ósma jest poprostu nijaka i nie ma totalnie klimatu z którym kojarzy mi się Lexus.Ech…
-
- Lex Driver
Udało mi się uzyskać trochę nowych nieoficjalnych informacji. Auto będzie tańsze w podstawie od 2 litrowych konkurencyjnych jednostek niemieckiej trójki, czyli Audi, BMW i Mercedesa. Będzie też dużo lepiej wyposażone od nich. Widać, że chcą z nimi ostro zawalczyć o klienta. Wersja, która ma kosztować około 260tys. ma być o wiele lepiej wyposażona od obecnego ES. Ma mieć nawet wentylacje foteli. Nawigacja będzie bazować na google maps. Zanosi się na to, ze stosunek cena/wyposażenie będzie rewelacyjna. Niestety ceny wersji elektrycznych mają być dużo wyższe od hybrydy, więc raczej nikt tego w Polsce nie kupi. Trzeba poczekać jeszcze miesiąc za oficjalnym cennikiem.
- przemosc
- Lex Driver
- Model Lexusa: IS300/RX300/ES300h
Prawda jest taka, że spora część klientów będzie zwracała uwagę nie tylko na wentylację foteli ale na ML, HUDa, cam360, lepsze lampy (chyba, że wszystkie będą jednakowe). Patrząc na dzisiejszy rynek, cena nie jest najważniejszym kryterium. Wszyscy mówią o bazie 260tys, która i tak będzie na chwile (albo i niekoniecznie patrząc na ofertę obecnego RXa, która niemalże od początku jest przeceniana od 60-100tys względem katalogu), a ja uważam, że większość ESów będzie sprzedawała się w fullu lub prawie fullu, którego w ciemno szacuję na okolice katalogowo 350tys. Wersja 350e będzie zbliżona do dobrze wyposażonej wersji 300h, a 500e wyskoczy z czwórką z przodu.
Z tyłu głowy trzeba mieć fakt jak dużym i PRZESTRONNYM (polecam obejrzeć test nowej 5series - mimo zewnętrznego gabarytu to po prostu ciasne auto: https://www.youtube.com/watch?v=UahouMe1Fgc ok. 9 minuty) samochodem, więc myślę, że będzie za co płacić. Tak, wiem za ile można mieć chińczyka, sam czekam na premierę imiennika bo Cherry Exlantisa ES: https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci ... da/fp888dz, który będzie oferował bardzo dużo i mam nadzieję, że oprócz elektryków dopuszczą na rynek PL wersję plug-in, a to wszystko za około 2/3 ceny Lexa. Sam czekam na oba samochody z niecierpliwością.
Z tyłu głowy trzeba mieć fakt jak dużym i PRZESTRONNYM (polecam obejrzeć test nowej 5series - mimo zewnętrznego gabarytu to po prostu ciasne auto: https://www.youtube.com/watch?v=UahouMe1Fgc ok. 9 minuty) samochodem, więc myślę, że będzie za co płacić. Tak, wiem za ile można mieć chińczyka, sam czekam na premierę imiennika bo Cherry Exlantisa ES: https://www.auto-swiat.pl/ev/wiadomosci ... da/fp888dz, który będzie oferował bardzo dużo i mam nadzieję, że oprócz elektryków dopuszczą na rynek PL wersję plug-in, a to wszystko za około 2/3 ceny Lexa. Sam czekam na oba samochody z niecierpliwością.
-
- Lex Driver
Byłem ostatnio w salonie oglądać BMW serii 5 i nowe Audi A6. Chcesz kupić 5 metrowe auto wsiadasz do środka, a tam miejsca tyle co w aucie kompaktowym. Jestem osobą wysoką i lubię sobie podczas jazdy cofnąć fotel mocno do tyłu. Dlatego nowy ES zrobił na mnie pod względem przestronności w kabinie ogromne wrażenie. W starym ES też miejsca z tyłu jest dużo. Gorzej z wysokością nad głową. Obecny ES sprzedawał się zdecydowanie najlepiej w wersji Biznes. Wersji Omotenashi w Polsce prawie nikt nie kupował. Ciekawe jak będzie z nowym modelem? Cena będzie bardzo dobra, więc też obstawiam, że lepiej będą się sprzedawać wersje bogatsze. Auta chińskie obserwuję bardzo uważnie, jeżdżę po salonach i przymierzam się do nich. Oglądam testy praktyczne każdego modelu, który wchodzi do Polski. Mnie zainteresował Xpeng G6 po FL, który ma pojawić się w Polsce już niedługo. Planuję przejechać się do salonu i sprawdzić ofertę leasingową. Ten Exlantix ES też jest fajny. Niestety największym problemem w przypadku chińskich aut jest ich wartość rezydualna po kilku latach. Banki jeszcze boją się tych aut i oferty leasingowe są słabe. Liczę, że niebawem się to zmieni. Lexus to jednak marka z bardzo niską utratą wartości. Półśrodków w postaci phev nie chcę. Albo pełny elektryk, albo hybryda. Z resztą nowy ES nie będzie występował jako plug-in
Właśnie pojawiły się filmy z nowym XPeng P7. Robi się coraz ciekawiej na rynku.
Właśnie pojawiły się filmy z nowym XPeng P7. Robi się coraz ciekawiej na rynku.