Krzywe zawieszenie oraz wibracje NX 350H

Wszelkie informacje na temat zakupu modelu NX
MichałJ
Nowy lex user
Model Lexusa: NX 350H

Krzywe zawieszenie oraz wibracje NX 350H

Post by MichałJ »

Witajcie kochani, mój post kieruje do was jako speców. Odebrałem w kwietniu nowego NXa 350H - z elektroniką wszystko ok ale grubszym tematem jest mechanika tego auta.
To moja 3 hybryda więc raczej wiem jak się tym jeździ. Wiadomo, że żadna hybryda nie chodzi idealnie aksamitnie i czasami przy przejściach na elektrykę czy przy dołączaniu silnika zdarzy się lekkie, miękkie szarpnięcie. Jednak w moim aucie , które ma juz 8 tys km i było dotarte wzorowo zdarza się to coraz częsciej. Do tego czasami podczas delikatnego przyspieszania w zakresie 40-60 km/h kiedy silnik prracuje na ok 1200 obr czuje jakby auto lekko wibrowało, potem to ustaje. Nie wiem czy to kwestia docierania jeszcze czy coś się dzieje, czy też taka specyfika tego modelu. Jeżdzę spokojnie. Jak to wygląda u was? Zona ma UX i nie ma czegoś takiego, w moim poprzednim RXie tez to nie wystepowało. 

Druga rzecz to w moim aucie ( i w niektórych waszych pewnie  również ) jest nierówne zawieszenie - tzn jedna strona jest wyżej od drugiej.  Jestem przeczulony po RXie z pneumatyką dlatego to zauważyłem i pomierzyłem. Różnica to 8mm czyli de facto dopuszczalna przez producenta. Problem jest generalnie szeroko znany w Toyocie , do tego stopnia że jeden ze sprzedawców pomierzyl nowe samochody w salonie i wyszło ze połowa jest na którąś stronę przechylona. W lexusie ktoś opisał kiedyś ten problem na forum na przykładzie nowego ISa z 2018 roku. Rok walczyl w serwisie aż wymieniono mu wszystkie sprężyny, okazało się że były różnej długości od nowości....
Generalnie pochodziłem sobie po dwóch salonach i pooglądałem nowe NXy i bardzo łątwo stwierdzić, że kilka również nie trzymało poziomu. Wystarczy włozyć pięść między nadkola z jednej i drugiej strony i od razu to czuć. Wiem może ta chałupnicza metoda ale się sprawdza. Na dodatek mój sąsiad również ma identycznego NXa jak mój i poprosiłem go o pomiar, patrzył na mnie jak na głupka ale tez mu wyszła różnica. Ja dam spokój ale uważam że taki producent powinien zwracać na to większa uwagę a jak to wygląda u was?

Pozdrawiam

SedLex
Lex user
Model Lexusa: w planach

Re: Krzywe zawieszenie oraz wibracje NX 350H

Post by SedLex »

Z tymi sprężynami to szok ! Może Lexus powinien w konfiguratorze wprowadzić do wyboru opcję "wszystkie sprężyny równe"...
maciejp
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by maciejp »

Szok, nie wpadłbym na to :), ale pomiar pięścią na moim egzemplarzu pokazuje faktycznie różnicę. Lewy tył jest niżej - pewnie coś koło 1 cm jak wcześniej było napisane, ale zmierzę to przy okazji dokładniej...
MichałJ
Nowy lex user

Post by MichałJ »

U mnie również lewy tył jest ok 1cm niżej :)
Generalnie nikt tego nie zauważa, a problem jest. Powiem więcej nawet w ogłoszeniach widze niektóre auta pochylone....
MichałJ
Nowy lex user

Post by MichałJ »

Racja 
SedLex
Lex user
Model Lexusa: w planach

Post by SedLex »

Przecież to skutkować musi jakimś wpływem na prowadzenie auta, zużycie ogumienia etc..
machony79
Lex Driver
Model Lexusa: NX200t

Post by machony79 »

Nie przesadzaj. Jak kierowca (sam) usiądzie to też jest auto przechylone i opony się nie zużywają.
STOP HYBRID GO SMOG
maciejp
Lex user
Model Lexusa: NX350h

Post by maciejp »

Dokladnie, bagazu/pasazerow tez nigdy rowno nie rozlozysz :) Chyba jednak nie ma co szukac dziury w całym, chociaż od teraz to juz zawsze bede widzial ten 1cm "przechył" :)
MichałJ
Nowy lex user

Post by MichałJ »

maciejp - przepraszam ze ci trochę popsułem radość z nxa, łącze się z tobą w bólu i jakoś chyba przeżyjemy ten centrymetr :)
MichałJ
Nowy lex user

Post by MichałJ »

A słuchajcie a w tym pierwszym temacie z płynnością napędu tonjak uwas wygląda praca "skrzyni" bo może to ja jestem przeczulony
Post Reply

Return to “Lexus NX”