IS200 Manualna skrzynia biegów - opór przy wrzucaniu biegów
-
- Lex user
- Model Lexusa: is 200
Re: IS200 Manualna skrzynia biegów - opór przy wrzucaniu bie
Chyba nikt nie próbował naprawiać swoich skrzyń - po prostu zdążyliśmy się do tego przyzwyczaić. Ale fakt o tym doskwiera i daje o sobie znać
- blue
- Lex Maniak
- Model Lexusa: IS200 Sport
Skrzynie i tak trzeba całą rozebrać. To spokojnie licząc 500 PLN. Obstawiam koszt całej zabawy na właśnie 2000-2500 PLN.
Zapytam jutro mechanika za ile by to zrobił. Może na wiosnę kupię drugą skrzynię do remontu i się pobawię.
Zapytam jutro mechanika za ile by to zrobił. Może na wiosnę kupię drugą skrzynię do remontu i się pobawię.
- brat_z
- Lex user
- Model Lexusa: is200
Panowie, jeśli chodzi o wycie to może to być ciężki temat bo wyć mogą albo łożyska albo tryby... Synchronizatory pomagają się zazębić trybom i spowalniają odpowiednie wałki.
Wymiana samych łożysk nie powinna być trudna (co ludzie złożyli ludzie rozłożą i poskładają) dla chcącego nic trudnego;) Osobiście wymieniałem łożyska w pięciobiegowej skrzyni w Renault Masterze wiem że to nie to samo ale da się;) Największym problemem wg mnie jest ocena stanu synchronizatorów i trybów
bo łożyska wyrzucamy i dajemy nowe 
Wymiana samych łożysk nie powinna być trudna (co ludzie złożyli ludzie rozłożą i poskładają) dla chcącego nic trudnego;) Osobiście wymieniałem łożyska w pięciobiegowej skrzyni w Renault Masterze wiem że to nie to samo ale da się;) Największym problemem wg mnie jest ocena stanu synchronizatorów i trybów

- Pepe_GD
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Właśnie liczył ktoś koszta, jeśli nawet na własną rękę by się chciało naprawić, jakie koszta są samych łożysk i synchronizatorów? Dostępne tylko w ASO?Dawid0ss wrote:No ok, a ile może kosztować sama wymiana synchronizatorów dla tych "najgorszych" biegów i czy w ogóle to wchodzi w rachubę ? Pzdr
Tutaj mają skrzynkę po regeneracji do IS-a, kiedyś pytałem o cenie, nie pamiętam dokładnie ale chcieli chyba około 2000-2500 PLN
http://www.skrzynie-biegow.eu/com-virtu ... sty-detail
- andrew
- Lex user
5 biegowy manual? 

- Pepe_GD
- Lex user
- Model Lexusa: IS200
Też na to zwróciłem uwagę. Pewnie jakiś mało ogarnięty pracownik wystawił ofertę 

- k0zz
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Jeśli mi ktoś tą skrzynie naprawi na igłę za 2000 - 2500. Że nic nie będzie wyć i da na to gwarancję, to chętnie skorzystam z takiej oferty.
Auto mi się naprawdę podoba i sporo bym w nie zainwestował, gdyby nie ta skrzynia...
Dawid0ss pisał o przebiegach. Wiadomo jak to z tym jest i że często się łudzimy, ale nie przesadzałbym.
Naprawdę niełatwo znaleźć w innych samochodach taką padake. I to z naprawdę dużymi przebiegami.
Gdzieś po forach toyoty kiedyś wyczytałem, że toyota miała w tamtym czasie jakieś problemy produkcyjne ( technologiczne ) i te wycie było przypadłością avensisów i yarisów i toyota za free wymieniała skrzynie. Takie objawy występowały już przy 30 000 km przelotu.
Nie wiem czy to ma jakieś powiązanie ze skrzynią w IS 200 ale może być coś na rzeczy.
Ktoś też tutaj lub na innym forum leszka pisał że te skrzynie tak mają, bo sam kupował IS200 z salonu i dosyć szybko złapała go ta przypadłość i sprzedał auto.
Tak czy inaczej temat jest strasznie wkurwi...
Auto mi się naprawdę podoba i sporo bym w nie zainwestował, gdyby nie ta skrzynia...
Dawid0ss pisał o przebiegach. Wiadomo jak to z tym jest i że często się łudzimy, ale nie przesadzałbym.
Naprawdę niełatwo znaleźć w innych samochodach taką padake. I to z naprawdę dużymi przebiegami.
Gdzieś po forach toyoty kiedyś wyczytałem, że toyota miała w tamtym czasie jakieś problemy produkcyjne ( technologiczne ) i te wycie było przypadłością avensisów i yarisów i toyota za free wymieniała skrzynie. Takie objawy występowały już przy 30 000 km przelotu.
Nie wiem czy to ma jakieś powiązanie ze skrzynią w IS 200 ale może być coś na rzeczy.
Ktoś też tutaj lub na innym forum leszka pisał że te skrzynie tak mają, bo sam kupował IS200 z salonu i dosyć szybko złapała go ta przypadłość i sprzedał auto.
Tak czy inaczej temat jest strasznie wkurwi...
-
- Lex user
Ciekawe jakby była akcja zbiorowa forumowiczów z remontem skrzyni -a jest nas wielu ile by zeszli z ceny.U mnie na Podkarpaciu robią http://www.leja-serwis.pl/
- k0zz
- Lex user
- Model Lexusa: IS 200
Jakby ktoś nie chciał unieruchamiać samochodu to sprzedam dwa "wyjcuny" za symboliczne 10 PLN dla osób które zbiorowo wezmą udział w akcji hurtowa naprawa skrzyniczech4 wrote:Ciekawe jakby była akcja zbiorowa forumowiczów z remontem skrzyni -a jest nas wielu ile by zeszli z ceny.U mnie na Podkarpaciu robią http://www.leja-serwis.pl/

-
- Lex user
- Model Lexusa: is
Ja też chętnie bym się z tym problemem uporał, bo tak jak mówicie auto jest bardzo fajne tylko ta skrzynia
. Mam też taką propozycje że jak ma ktoś warunki to może wspólnymi siłami udałoby się samemu wyremontować skrzynie kosztem nowych części, ja chętnie pomogę , tu na forum były wrzucane linki do schematów budowy całego auta a także jak sprawdzić elementy skrzyni czy są w dobrym stanie.