[IS 200] Jaki Olej?

Post Reply
Travis
Lex Master
Model Lexusa: GS430 MK3

Re: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by Travis »

no dobra Panowie zostawmy to za sobą i powiedzcie mi czy ten olej millersa 10w30 będzie dobry dla tej padaki pod maską IS200. Szczerze nie znam się na tych klasach jakości oleju. W instrukcji do Lexa jest napisane: API SH lub SJ lub olej wielosezonowy z certyfikatem ILSAC.
http://sklep.millersoils.pl/seria-tride ... 30-5l.html ----> 10w30 Półsyntetyk
w załączniku zdjęcie z instrukcji
Attachments
Zdjęcie z instrukcji do IS200
Zdjęcie z instrukcji do IS200
Adek21
Lex user
Model Lexusa: IS 200

Post by Adek21 »

u mnie zalalny byl 0w30 i teraz bede zmienial olej i taki sam zalac?
dS
Lex Master
Model Lexusa: RX500h

Post by dS »

Producent zaleca 5W30 i w naszych warunkach pogodowych nie ma sensu zalewać innego. 0w30 to olej o większej płynności który zachowuje swoje właściwości w niższych temp niż 5w30. Jednak 5w30 zachowuje swoje właściwości do -30 a te występują u nas dość rzadko więc czy jest sens zalewania 0w30? Zamiast przepłacać za 0 lepiej kupić porządny olej 5w30 na bazie syntetycznej.
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
JanB
Lex Driver
Model Lexusa: GS

Post by JanB »

http://sklep.millersoils.pl/seria-tride ... 30-5l.html ----> 10w30 Półsyntetyk
Travis Ja jeżdżę na tym właśnie oleju w moim GS300. Polecił mi ten olej inny sprzedawca Millersa z Wieliczki, a do tego dolałem wg sugestii tego sprzedawcy nanododatek dwusiarczek wolframu, który Millers dodaje do olejów z serii Nanodrive. Auto pracuje bardzo dobrze, oleju nie bierze, a przejechałem 3000 km. Mam na liczniku 181 000 km - realne. Zresztą na poprzednim oleju Castrolu 5w30 też chodził gut, ale pod korkiem taki jakiś smolisty osad zauważyłem. No i widać przez wlew oleju, że na blasze wewnętrznej jest brązowy nalot, twardy. Wymieniając olej zrobiłem silnikowi płukankę, ale syfu za dużo nie wyleciało ze zużytym Castrolem. O mineralu to raczej zapomnij. Półsyntetyk to minimum do naszych silników. Jak chcesz kontakt na ten nanododatek napisz na priva.
pozdr. JanB
P.S. Też kiedyś trafiłem na podróbę Motula, Millersa chyba jeszcze nie podrabiają.
Pozdrawiam
JanB
dost
Nowy lex user
Model Lexusa: IS 250

Post by dost »

dommell wrote:Witam,
chciałem spytać na jakim oleju jeździcie w swoich IS 200. Ja mam 10w-40 - półsyntetyk. Spotkałem sie, że ludzie jeździli na 5w-30 - syntetyku. Jest jakaś odczuwalna róźnica? Co ile wymieniacie? Jakiej firmy lejecie?
Czeka mnie właśnie wymiana i się zastanawiałem nad tym co wybrać.
Witam.

Temat jest widzę mocno popularny. Jednak dorzucę swoje 5 gr. Do żony auta leje tylko 5w-40. Auto kupiłem z przebiegiem 45 tys. Obecnie jest 250 tys i cały czas leję ten sam.
Konsumpcja oleju "zero" ;)
JanB
Lex Driver
Model Lexusa: GS

Post by JanB »

dost ale napisałbyś jaka marka tego oleju 5W40 i do jakiego auta to lejesz? No i co ile km zmieniasz olej?
Pozdr. JanB
Pozdrawiam
JanB
Damian87
Lex Driver

Post by Damian87 »

po kupnie Is-a nie wiedziałem jaki jest olej wlany do silnika i za namową gościa w sklepie z olejami zalałem Castrola EDGE 5w-30 i muszę stwierdzić że teraz, "po zimie" gdy przeglądałem auto dostrzegłem żę bardzo głośno pracuje silnik, nie było tak wcześniej. Wnioskuje że to nie tyle wina luzów zaworowych co pewnie oleju;/ jaki olej teraz zalać aby było ok? co myślicie o motulu 8100 X-clean 5W-30 albo Castrol EDGE Sport 10w-60 ?
michalm320
Lex Master
Model Lexusa: Celica VII

Post by michalm320 »

Damian87 wrote:po kupnie Is-a nie wiedziałem jaki jest olej wlany do silnika i za namową gościa w sklepie z olejami zalałem Castrola EDGE 5w-30 i muszę stwierdzić że teraz, "po zimie" gdy przeglądałem auto dostrzegłem żę bardzo głośno pracuje silnik, nie było tak wcześniej. Wnioskuje że to nie tyle wina luzów zaworowych co pewnie oleju;/ jaki olej teraz zalać aby było ok? co myślicie o motulu 8100 X-clean 5W-30 albo Castrol EDGE Sport 10w-60 ?
Dla mnie Castrol to jedno z gorszych gówien na rynku. Widziałem kiedyś rozebraną głowice po Castrolu... wyglądała jakby była zalana smołą. Albo wlej Motula o którym piszesz (mam taki wlany u siebie, oprócz tego że cisza to zero poboru) albo wlej Valvolina o podobnych parametrach lub wlej Gulfa (kumpel wlał do 1.9TDI 130KM i zaskakująco cicho chodzi jak na niemieckiego biedoklepa z przebiegiem licznikowym 220tyś km).
Image
mikrus
Lex Driver
Model Lexusa: GS430 mkII

Post by mikrus »

ja miałem wcześniej zalanego liqui moly, po wymianie oleju zalałem castrolem, ale wiem że na pewno już go więcej nie wleję do auta... jakoś dzwacznie się silnik czasem zachowuje, jakby chodził głośniej tak jak to ktoś wcześniej zauważył, następny będzie zalany na pewno LM, albo coś innego. Nie ma co na tym oszczędzać zupełnie.
Pozdrawiam
Mikołaj
Damian87
Lex Driver

Odp: [IS 200] Jaki olej? :) by dommell

Post by Damian87 »

No właśnie dziwi mnie jeszcze to że po wymianie i przejechaniu pierwszych kilometrów olej zrobił się czarny, niektórzy mówią że to normalne przy pełnym syntetyku.. prawda to? Dodam że silnik nie bierze nic oleju.
Post Reply

Return to “IS mk1 1998-2005”