Lexus-Forum • Zobacz wątek - Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez owczar » 27 mar 2018, o 00:20

Ale chodzi o to, że ktoś bierze grubą kasę za pirata, tylko dlatego, że go spolszczył...

Gdybym już miał wydać 400zł, to kupiłbym oryginalną wersję tłoczonej płyty.
owczar
Moderator
 
Posty: 3580
Dołączył(a): 26 lut 2014, o 11:53
Model Lexusa: Lexus
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez Joe89 » 27 mar 2018, o 09:48

owczar napisał(a):Ale chodzi o to, że ktoś bierze grubą kasę za pirata, tylko dlatego, że go spolszczył...

Gdybym już miał wydać 400zł, to kupiłbym oryginalną wersję tłoczonej płyty.


Aaa, no tak to przegięcie w drugą strone heheh
Joe89
Lex user
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25 gru 2016, o 22:48
Model Lexusa: LS430 03' Lift
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez nockaut85 » 26 maja 2018, o 03:41

Panowie czy znajdzie się ktoś tak miły i wypali mi dwie najnowsze mapy na Europę i wielka Brytanię i wyśle do Anglii? Oczywiście zapłacę. Kiedyś pewien użytkownik naszego forum wysłał mi dwie płytki i działały do czasu jak urodził mi się synek i wpadły w jego łapki...
Mógłbym sam ściągnąć i nagrać ma verbatimy lecz moja nagrywarką nie da rady... z tego co wiem to musi być dobry sprzęt do wypalenia płyty.
Moje auto to lexus GS 2005 3 generacja. Radio jak ma zdjęciu w linku https://goo.gl/images/SHqdDy
Był bym bardzo wdzięczny za pomoc.
Avatar użytkownika
nockaut85
Lex user
 
Posty: 59
Dołączył(a): 21 gru 2014, o 12:59
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Londyn

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez wojtekS » 15 lip 2018, o 12:04

Na allegro się pojawiły spreparowane mapy za 49 zł. EDIT 16/07: coś się za popularne to stało i kolo podniósł cenę o 10 zł... :D

https://allegro.pl/mapa-nawigacja-toyot ... 49551.html

Przedwczoraj wsadziłem dokładnie tę płytę od tego sprzedawcy do priusa kolezanki żony - odpaliła bez problemu, wcześniej nalezy oczywiście odłaczyć aku żeby się pamięć zresetowała. Po właczeniu pojawia się po chwili myślenia komunikat system loading itd.

To jest ta nawigacja przed wersją z dyskiem twardym co była czyli do mniej więcej 2009 roku. Prius 2 gen z 2008 to był konkretnie... Ją toyota w ogóle olała i nie ma języka polskiego i nigdy pewnie nie będzie. Tak było w tym priusie - mapa nowa tak, ale lektora polskiego nie.

Tu jakaś dobra dusza wyekstraktowała pliki głosowe lektora polskiego z nowszej wersji nawigacji gdzie on juz jest czyli z wersji HDD i wsadziła go do wersji poprzedniej jako pliki głosowe wersji angielskiej (nadpisała pliki oryginalne). Mniej więcej jest tez przetłumaczone menu samej navi. Lektor to dokładnie ta sama baba co u mnie w GSie z HDD (2010). Jeżeli chodzi o np sterowanie nawiewami to dalej jest ono po angielsku. Nie jest to bynajmniej takie copy - paste bo to wszystko jest zaszyfrowane i ma dziwną strukturę plików. Rosjanie jakiś czas temu ją złamali - jest taki programik KIWI explorer bodajże przez nich zrobiony.

Czyli po włożeniu tej płytki musimy wybrać English jako język systemu i uzyskamy tym samym lektora polskiego.

Mapa jest 2017-2018 - z tego co na szybko patrzyłem to jest już cała A4 i jest też obwodnica Łodzi czyli całkiem OK.

EDIT: znalazłem ten programik. Jest w załączniku. Można nim eksplorować zawartość płyty do navi a dokładniej zawartość zaszyfrowanych plików - oglądać mapy, słuchać baby lektora itd itp. Wsadzamy płytę navi do kompa i wybieramy Explore Disk w tym programiku. :D
Załączniki
KiwiForEx_20.zip
(1.28 MiB) Pobrane 25 razy
Ostatnio edytowano 16 lip 2018, o 16:54 przez wojtekS, łącznie edytowano 1 raz
wojtekS
Lex Driver
 
Posty: 553
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 22:26
Model Lexusa: GS450h 2010
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez tmx89 » 15 lip 2018, o 21:40

wojtekS napisał(a):Na allegro się pojawiły spreparowane mapy za 49 zł.

https://allegro.pl/mapa-nawigacja-toyot ... 49551.html

Przedwczoraj wsadziłem dokładnie tę płytę od tego sprzedawcy do priusa kolezanki żony - odpaliła bez problemu, wcześniej nalezy oczywiście odłaczyć aku żeby się pamięć zresetowała. Po właczeniu pojawia się po chwili myślenia komunikat system loading itd.

To jest ta nawigacja przed wersją z dyskiem twardym co była czyli do mniej więcej 2009 roku. Prius 2 gen z 2008 to był konkretnie... Ją toyota w ogóle olała i nie ma języka polskiego i nigdy pewnie nie będzie. Tak było w tym priusie - mapa nowa tak, ale lektora polskiego nie.

Tu jakaś dobra dusza wyekstraktowała pliki głosowe lektora polskiego z nowszej wersji nawigacji gdzie on juz jest czyli z wersji HDD i wsadziła go do wersji poprzedniej jako pliki głosowe wersji angielskiej (nadpisała pliki oryginalne). Mniej więcej jest tez przetłumaczone menu samej navi. Lektor to dokładnie ta sama baba co u mnie w GSie z HDD (2010). Jeżeli chodzi o np sterowanie nawiewami to dalej jest ono po angielsku. Nie jest to bynajmniej takie copy - paste bo to wszystko jest zaszyfrowane i ma dziwną strukturę plików. Rosjanie jakiś czas temu ją złamali - jest taki programik KIWI explorer bodajże przez nich zrobiony.

Czyli po włożeniu tej płytki musimy wybrać English jako język systemu i uzyskamy tym samym lektora polskiego.

Mapa jest 2017-2018 - z tego co na szybko patrzyłem to jest już cała A4 i jest też obwodnica Łodzi czyli całkiem OK.

EDIT: znalazłem ten programik. Jest w załączniku. Można nim eksplorować zawartość płyty do navi a dokładniej zawartość zaszyfrowanych plików - oglądać mapy, słuchać baby lektora itd itp. Wsadzamy płytę navi do kompa i wybieramy Explore Disk w tym programiku. :D


czyli do Is250 z 2007 podejdzie bez problemów ?
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
tmx89
Lex Driver
 
Posty: 475
Dołączył(a): 20 lut 2011, o 14:34
Lokalizacja: Katowice
Model Lexusa: IS200
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez wojtekS » 15 lip 2018, o 22:23

Tak.

Rozmawiałem z 2h temu z właścicielka priusa jak się to sprawuje po kilku już dniach używania. Ujawniła się pewna niedoróbka. W sumie po zastanowieniu to nawet nie niedoróbka a nie do końca chciany "feature" tej przeróbki.

Otóż w nowszej nawi baba gada jak jadę po A4 dla przykładu "za 400 metrów zjedź z autostrady zjazdem na Wrocław". Starsza nawi nie potrafi powiedzieć po PL "Wrocław" bo nigdy nie obsługiwała polskiego. Mapa prawdopodobnie nie zawiera w tej wersji takich danych głosowych. Tu jako że mamy mix nowszego lektora ze starszą wersją to mówi "za 400 metrów zjedź z autostrady zjazdem na" i przez chwilę są jakieś trzaski. Nie jest to jakieś strasznie uciążliwe bo równocześnie pokazuje ten zjazd i za ile metrów jedynie nie potrafi wypowiedzieć po polsku nazwy zjazdu. Chyba tak samo jest na niemodyfikowanej płycie bo polski język jest jej obcy więc nazw chyba tez nie wypowie polskich. Może ktoś potwierdzi - ja osobiście nie jeździłem na tej wersji nigdy więc to moje przypuszczenia tylko.

Ma to miejsce chyba tylko jadąc autostradą czy jakąś trasą szybkiego ruchu - tam gdzie są jakieś zjazdy na coś. Na normalnych drogach ten problem nie występuje bo można jechać prosto, w lewo albo w prawo. Zjazdów nie ma :D W mieście również prowadzi bezbłędnie.
wojtekS
Lex Driver
 
Posty: 553
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 22:26
Model Lexusa: GS450h 2010
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez niven » 16 lip 2018, o 08:22

bardzo dawno temu w trawie miałem tą nawigację na płyty i na autostradach (ta babka co mowila po angielsku) wymawiała polskie nazwy zjazdów tylko w sposób taki jakbyś Ty je wypowiadał bez użycia polskich znaków
niven
Lex Driver
 
Posty: 315
Dołączył(a): 4 maja 2013, o 17:00
Model Lexusa: IS200T
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez klaus » 19 lip 2018, o 12:00

wojtekS, dzięki za link.
Tak gwoli ścisłości aktualizacja jest chyba co najwyżej z 2017, nie ma tam np obwodnicy Marek oddanej w grudniu 2017.
Przy okazji, nie trzeba odłączać akumulatora, wystarczy odciąć zasilanie od ECU nawigacji na kilka sekund np przez wyjęcie bezpiecznika.
Przydatne jak komuś nie chce się programować ponownie ustawień siedzeń. lusterek, szyb, pasów itp.
Avatar użytkownika
klaus
Lex user
 
Posty: 36
Dołączył(a): 15 wrz 2011, o 00:08
Model Lexusa: RX400h
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez wojtekS » 24 lip 2018, o 20:01

To jest dokładnie wydanie 2017-2018 v2 czyli wypuszczone pod koniec 2017 (v1 toyota wypuszcza jakoś około maja, v2 około listopada).

Napisałem o odcięciu aku bo tak najprościej, ja osobiście odpiąłem zasilanie czytnika DVD - w priusie 2 jest on pod siedzeniem kierowcy i łatwo można wtyczkę wypiąć, w lexusie mamy zintegrowane w schowku czy konsoli.

Zauważyłeś jeszcze coś ciekawego w działaniu tej modyfikacji ? Ja tym priusem przejechałem się ze 3 km tak dla testu po mieście - tam nic jej zarzucić nie można było.
wojtekS
Lex Driver
 
Posty: 553
Dołączył(a): 5 paź 2014, o 22:26
Model Lexusa: GS450h 2010
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trzebinia

Re: Wgranie map do fabrycznej nawigacji

Postprzez klaus » 24 lip 2018, o 21:58

Dwa razy zdarzyło się że mapa rozjeżdżała się z rzeczywistą pozycją - było przesunięcie kilka-kilkadziesiąt metrów, tzn jadąc ulicą pokazywało że jadę obok niej.
Poza tym działa ok choć nie testowałem zbyt intensywnie.
Avatar użytkownika
klaus
Lex user
 
Posty: 36
Dołączył(a): 15 wrz 2011, o 00:08
Model Lexusa: RX400h
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, GPS, CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości