[IS200] rozpiska kabli w radiu

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radioodtwarzacze, nawigacje GPS, radia CB

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez dS » 31 gru 2012, o 15:53

Ja zasilanie i włączenie wzmaka podpiąłem pod kostkę od nowego radia, a dźwięk podłączyłem przez chincze, łącząc wszystkie masy głośników razem aby mieć 5 kabli a nie 8. Czy jest sens jeszcze dokładać dodatkową kostkę to nie wiem. W sumie można jeśli nie chcesz niszczyć kostki od radai i wszystko ma iść z niej. Ale jak chcesz wykorzystać seryjnego wzmaka to i tak musi zrobić wspólną masę dla głośników i tak, a czy zrobisz to przed kostką, czy dasz kostkę i za nią nie ma większego znaczenia bo do wzmaka i tak musi iść 5 kabli nie 8.
Avatar użytkownika
dS
Lex Master
 
Posty: 2968
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez Travis » 31 gru 2012, o 16:09

ok dzięki wielkie za podpowiedzi :)
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1456
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ
Model Lexusa: GS430 MK3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez Travis » 31 gru 2012, o 16:48

Znalazłem rozpiskę tylko nie mam pojęcia jak to czytać. Kompletnie się na tym nie znam. Wrzucam jako załącznik na forum może komuś się akurat przyda.
Załączniki
8 Speaker.pdf
Zestaw 8 głośnikowy
(20.92 KiB) Pobrane 535 razy
6 speaker.pdf
Zestaw 6 głośnikowy
(18.32 KiB) Pobrane 969 razy
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1456
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ
Model Lexusa: GS430 MK3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez dS » 31 gru 2012, o 17:19

Wersja na 6 głośników to wersja bez wzmaka.
Wersja na 8 głośników jest jakoś dziwnie opisana (L+, R+, L-, R-, S-GND) czyli jest też 5 kabli sygnałowych, jest to wersja z navi bo ma właśnie 20pinów we wtyczce.
Jeszcze jest jeden schemat na 8 głosników ale bez nawi, i ja się właśnie nim sugerowałem, i skoro ktoś ci taką kostkę zmajstrowało chyba też powinieneś.

Choć tem schemat na 8 głośników możesz też sprawdzić, z niego wychodzi że:
11 - zasilanie ze stacyjki
1 - to chyba zasilanie z aku
7 - wyciszenie - ale to chyba nie potrzebne
9,8, 19,18 - głosnikowe
16 - masa głosników
5, 15 - to chyba jest od navi
13 - wzmacniacz anteny
20 - uziemienie
Avatar użytkownika
dS
Lex Master
 
Posty: 2968
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez Travis » 3 sty 2013, o 22:29

dS mam rozumieć że masz to w ten sposób zrobione:
anyone tried to wire up an after market system onto the origional amp?

This is how I have wired in a head unit using the existing amp.
Head unit will need front and rear pre-outs though.

Not had any probs. yet and sounds good.


teraz pytanie jak mam to podpiąć pod nowe radio z następującą instrukcją:


Głównie chodzi mi o głośniki. Te 4 kabelki mam przerobić na RCA i nie wpinać w kostkę tylko tam gdzie mam wejścia na RCA? I które kabelki są od mass głośników tak żebym mógł zrobić jedną. Wybacz że tak Cię męczę ale w kwestii kabelków jestem imbecylem :crazy:
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1456
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ
Model Lexusa: GS430 MK3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez dS » 4 sty 2013, o 09:05

Możesz skorzystać z kostki ISO tak jak chciałeś zrobić, tam w sumie masz już rozdzielony + i - dla głośników. Więc łączysz te 4 minusowe kable z kostki ISO(B2, B4, B6, B8) razem i podłączasz pod kabelek ori kostki, na schemacie był on opisany jako S-GND, w kostce 18pin jest to pin nr 5, na fotce z postu powyżej jest to kabelek koloru brązowego. Ja wyciągnąłem sobie ten kabelek z kostki, bo nie mając odpowiednich wsówek kabel nie będzie siedział w kostce zbyt pewnie, złączyłem i zaizolowałem.

Robiąc to z użyciem RCA , kupujesz 4 rozkręcane końcówki dolutowujesz po 2 kabelki na każdą końcówkę, łączysz razem minusy i otrzymujesz przejściówkę z 5 kablami na wyjściu które podłączasz do ori kostki.
Avatar użytkownika
dS
Lex Master
 
Posty: 2968
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez Travis » 7 sty 2013, o 19:17

dobra wszystko jest podłączone i działa ale jest jeden problem: szum w głośnikach przy pozycji vol 0 a jak dam +1 +2 +3vol to gra wszystko głośno. Wzmacniacz dopieprza na maxa. Jak to podłączyć żeby można było sterować siłą wzmacniacz?
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1456
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ
Model Lexusa: GS430 MK3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez dS » 7 sty 2013, o 22:45

może jakieś foty i opis co i jak podłączyłeś,choć mi się wydaje że wzmak jest bezobsługowy
Avatar użytkownika
dS
Lex Master
 
Posty: 2968
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez Travis » 7 sty 2013, o 23:45

Jak na razie poskładałem wszystko do kupy tak żeby coś grało. Fotki zrobię w tym tyg jak w końcu naprawię mojego smatphona. Co się okazało że mimo iż miałem kostkę zrobioną jak na powyższym zdjęciu które dodałem kilka postów wyżej to okazało się że kabelki są źle opisane. Kolejna ciekawostka to to że po podłączeniu jednego kabelka tzw inpute grały wszystkie głośniki i tak na wszystkich kabelkach.
Po podłączeniu tego wszystkiego oprócz kabelka żółtego który jest od "mute" i zielonego który jest od nawigacji tzw "beep" grają wszystkie głośniki w miarę znośnie, jakość porównałbym do lekko styranej kasety. na vol 0 wyraźnie słychać syk zresztą na każdym poziomie vol jest słyszalny ale wiadomo im głośniej tym bardziej jest zagłuszany. Dźwięk wydaje się lekko przesterowany a tak jak wcześniej wspomniałem jak ustawi vol na 4 to już na prawdę radio głośno gra. Wychodzi na to że wzmacniacz podaje pełną moc cały czas a nie jak przy fabrycznym radiu gdzie był kontrolowany. Siedzieliśmy z moim specem od car audio na dwóch kompach i szukaliśmy rozwiązania. Na my.is kilka osób miała podobne objawy i ludzie podcierali sobie dupę szkłem bo proponowali za każdym razem przejściówkę typu amp bypass czyli zwyczajną kostkę omijającą oryginalny wzmacniacz :( i wychodzi na to że będę musiał wywalić ten wzmak kupić jakiś czterokanałowy podłączyć tył do niego a przód bezpośrednio pod radio bo innego rozwiązania na tą chwilę nie widzę.
Powiedz mi dS Ty masz fabryczne radio podpięte czy jakiś aftermarketowy?
Avatar użytkownika
Travis
Lex Master
 
Posty: 1456
Dołączył(a): 8 gru 2010, o 14:33
Lokalizacja: Nowy Targ
Model Lexusa: GS430 MK3
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ

Re: [IS200] rozpiska kabli w radiu

Postprzez dS » 15 sty 2013, o 15:39

Ja mam aftermarket, ALPINE CDA-9855R.
Avatar użytkownika
dS
Lex Master
 
Posty: 2968
Dołączył(a): 21 wrz 2010, o 17:30
Model Lexusa: GS430
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wołomin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Car Audio, GPS, CB

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości