ELMscan Toyota (Lexus) str 3 duży opis programu

Czyli wszystkie porady oraz pomysły na własnoręczne przeróbki.

ELMscan Toyota (Lexus) str 3 duży opis programu

Postprzez Miłosz » 20 mar 2016, o 17:46

Udało się zrobić full wersje, niestety zachciało mi się zabawy z romem i miałem przez dwa dni uwalony telefon i nie miałem jak przetestować aplikacji po sparowaniu z autem. Jak widzicie szansa jest że nie tylko sam moduł silnika ruszy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Link do wersji $$$
https://play.google.com/store/apps/deta ... yota&hl=pl

Jak ktoś chce free na pw udzielę instrukcji. Urządzenie musi być zrotowane inaczej nie ruszy.
Ostatnio edytowano 12 kwi 2016, o 19:38 przez Miłosz, łącznie edytowano 1 raz
Miłosz
Lex Master
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 29 lut 2016, o 14:59
Model Lexusa: is220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez kupiec1985 » 21 mar 2016, o 13:52

i miałeś rację
po instalacji i użyciu Lucki patchera program przestał pytać o licencję
bez problemu połączył się z Elmem v1,5
Obrazek

do tego mogłem nie tylko odczytać to co za pomocą Pistona lub Torque Pro, ale przy połączeniu do innych modułów np prędkość obrotową kół czy to ze mam wyłączone TRC albo zapalone światło stopu czy zaciągnięty ręczny ,
Nawet zauważyłem że mam jakieś błędy jak na screenie :
Obrazek

Może to pozostałości po tym jak jak miałem zabrudzony czujnik po wymianie łożyska , nie wiem skasowałem i zobaczę czy znów się pojawią ponieważ na konsoli nic mi eis nie wyświetla
w każdym bądź razie jak ktoś ma tylko elma na bt to warto się pobawić
Avatar użytkownika
kupiec1985
Lex Driver
 
Posty: 563
Dołączył(a): 22 lip 2013, o 12:11
Lokalizacja: Karlino
Model Lexusa: IS200 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karlino

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez Miłosz » 21 mar 2016, o 15:11

Super że działa i może więcej niż torqe pro. Jeśli chodzi o Twoje błędy to nie wiem jak to w tych wynalazkach wygląda ale w bmw każde odpięcie/uszkodzenie części gdzie mamy czujnik rejestrowane jest w pamięci błędów. Np sprawdzenie czy przepływka żyje ( jazda na odpiętej ) również generuje błąd który trzeba później skasować.
Miłosz
Lex Master
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 29 lut 2016, o 14:59
Model Lexusa: is220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez Miłosz » 22 mar 2016, o 09:50

Spiąłem zabawki i działa wszystko elegancko :D Dużo czasu nie miałem ale przeskanowałem na szybko całe auto.

Obrazek

Jak widać trakcja abs itd :D

Obrazek

Obrazek

Poduszki

Obrazek

No i najważniejsze czyli serducho

Obrazek

Live data na zapłonie

Obrazek

Obrazek

Ciekawie się zapowiada ta zabawka. Auto moje to lexus is220d 2006 rok. Elm 327 kupiłem w Gdańsku dokładniej tutaj :
http://szopujemy.com/elm-327
Wiem że na alledrogo się też wystawiają , ale sklep mam po drodze do domu. ( żeby nie było to nie jest reklama , ponoć nie na wszystkich elmach to działa)
Miłosz
Lex Master
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 29 lut 2016, o 14:59
Model Lexusa: is220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez kupiec1985 » 22 mar 2016, o 10:20

Avatar użytkownika
kupiec1985
Lex Driver
 
Posty: 563
Dołączył(a): 22 lip 2013, o 12:11
Lokalizacja: Karlino
Model Lexusa: IS200 SC
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Karlino

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez Miłosz » 22 mar 2016, o 10:34

Kupiec najważniejsze że działa i może coś więcej niż standardowe aplikacje ;) Jakby jeszcze się to rozwinęło dodając kodowanie to w ogole byłaby bajka.
Fajnie jakby osoby testujące podały na jakim aucie działają , telefonie (jak coś dłubane to można napisać który android) oraz jaki elm.
W ogóle na ruskiej stronce dogrzebałem się że chyba tym też można kasować adaptacje

Obrazek
Miłosz
Lex Master
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 29 lut 2016, o 14:59
Model Lexusa: is220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez florek1987 » 1 kwi 2016, o 21:54

U mnie też działa na chińskim ELM i moim is 200 :)
Mało testowałem ale coś pokazuje.
Z tego co zauważyłem na postoju i odpalonym silniku nie pokazuje spalania, nie wiem jak podczas jazdy bo nie wyjeżdżałem z garażu.
Czujników też nie sprawdzałem. Temperature i obroty pokazuję dobre.
Brak błędów w komputerze silnika i poduszek.
Ale znalazł 3 błędy w komputerze ABS :(
1 błąd to słaby akumulator. Wiem o tym że słaby więc to nie nowość.
A 2 kolejne to z tego co czytałem na angielskim forum powoduje ten chiński ELM.
Bo czasami jak przekręcę kluczyk na zapłon to kontrolka od ABS mruga.
florek1987
Nowy lex user
 
Posty: 10
Dołączył(a): 13 sie 2015, o 16:25
Model Lexusa: Is 200 2002r
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrardów

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez jaqb » 1 kwi 2016, o 23:44

florek1987 napisał(a):U mnie też działa na chińskim ELM i moim is 200 :)
Ale znalazł 3 błędy w komputerze ABS :(
.........................................
A 2 kolejne to z tego co czytałem na angielskim forum powoduje ten chiński ELM.
Bo czasami jak przekręcę kluczyk na zapłon to kontrolka od ABS mruga.


coś w tym jest bo jak chciałem kupić jeden z tych "niebieskich" najtańszych na próbę to gościu podczas rozmowy delikatnie mi go odradził i do Lesia zadeklarował że będzie ok NAJTAŃSZY :acute: jaki znajdę ale "Vgate" i zapewniał że nie ma przy nich dodatkowych błedów :dirol:
korzystając ze wskazówki kupiłem coś takiego:
http://allegro.pl/obd2-bluetooth-icar-n ... 22985.html
i na razie na Torque jest ok, waszej aplikacji jeszcze nie testowałem :scratch:

odradzam tylko wersję wyższą iCar3:
http://allegro.pl/interfejs-icar3-elm32 ... 64181.html
chciałem dobrze - popłynąłem :beka: i na początku jego kupiłem ale po tygodniu oddałem bo u mnie nie zawsze się łączył, zazwyczaj musiałem go wyciągać i znowu wkładać żeby odpalił - jakby brak "automatycznego wzbudzenia" :mad:
Avatar użytkownika
jaqb
Lex user
 
Posty: 32
Dołączył(a): 15 cze 2015, o 17:50
Model Lexusa: IS300 sportcross
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez florek1987 » 2 kwi 2016, o 00:58

Już wiem dlaczego nie było spalania :P
Program ma fabrycznie ustawienia spalania z MAP sensora a is 200 takiego nie posiada :P
No chyba trzeba będzie kupić coś lepszego znalazłem ten Vgate iCar2 za niecałe 40 zł w chinach :)

P.s. Nie trzeba mieć zrootowanego androida ;)
florek1987
Nowy lex user
 
Posty: 10
Dołączył(a): 13 sie 2015, o 16:25
Model Lexusa: Is 200 2002r
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żyrardów

Re: ELMscan Toyota (Lexus)

Postprzez Miłosz » 2 kwi 2016, o 09:12

Parę osob mi pisało że bez roota nie mogą obejść licencji. LP nie ma wtedy wystarczających uprawnien żeby tam grzebać. Chyba że jakoś dookoła to idzie, ale nie zgłębiałem się w to.
Miłosz
Lex Master
 
Posty: 1313
Dołączył(a): 29 lut 2016, o 14:59
Model Lexusa: is220d
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto

Następna strona

Powrót do Zrób to sam

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości